۱۴۰۳/۰۹/۰۴
دیروز همین‌جا، بیست و یکم خرداد

زادروز فریدون شهبازیان/ یادی از محمد خزائلی

81 سال پیش در چنین روزی در سال 1321، فریدون شهبازیان متولد شد. 49 سال پیش در چنین روزی در سال 1353، دکتر محمد خزائلی بدرود زندگی گفت.
زادروز فریدون شهبازیان/ یادی از محمد خزائلی
لیست صوت ها
1 -دیروز همین‌جا، 21 خرداد_75857091

به گزارش خبرنگار پایگاه اخبار ساخته‌ها؛ امروز یکشنبه بیست و یکم خردادماه 1402 خورشیدی، هشتاد و سومین روز سال جاری، برابر است با یازدهم ژوئن 2023 میلادی و بیست و دوم ذی‌القعده‌ 1444 هجری قمری.

81 سال پیش در چنین روزی در سال 1321، فریدون شهبازیان ـ آهنگ‌ساز و اِحیاکننده‌ موسیقی پاپ ایران ـ متولد شد.

تحصیل موسیقی

فریدون شهبازیان در 21 خرداد 1321 در تهران به دنیا آمد. یادگیری موسیقی را از 8 سالگی و با ساز ویولن، نزد عطاءالله خادم میثاق آغاز کرد و در 18 سالگی به عضویت «ارکستر سمفونیک تهران» به رهبری حشمت سنجری درآمد. شهبازیان فارغ‌التحصیل دانشکده‌ هنرهای زیبای دانشگاه تهران است. او در سال 1346 رهبر گروه کُر و ارکستر سمفونیک رادیو شد.

                                                                                          

آهنگسازی فیلم

شهبازیان در دهه‌ 1360 آهنگسازی برای فیلم را آغاز کرد. موسیقی متن فیلم‌های «شیر سنگی»، «لیلا»، «عروس رومشکان»، «شام آخر» و «تنهایی باد»، از کارهای این آهنگساز  است. بسیاری شهبازیان را «پدر موسیقی پاپ ایران بعد از انقلاب» می‌دانند. شهبازیان به همراه استاد علی معلم دامغانی، «شورای موسیقی» را در رادیو تشکیل داد که وظیفه‌ نظارت بر موسیقی پاپ را بر عهده داشت. یکی از کارهای ماندگار شهبازیان آهنگی است که بر روی شعری از فریدون مشیری، با نام «جام تهی»، در ماهور ساخته است. آواز این شعر را روانشاد استاد محمدرضا شجریان خوانده است.

فریدون شهبازیان ـ آهنگ‌ساز و اِحیاکننده‌ موسیقی پاپ ایران ـ امروز 81امین شمع زندگی را روشن می‌کند.

                                                                            **************************************************************************

49 سال پیش در چنین روزی در سال 1353، دکتر محمد خزائلی ـ دانشمند و محقق معاصر ـ بدرود زندگی گفت.

نابینایی و تحصیل در علوم انسانی تا نمایندگی مجلس

محمد خزائلی در سال 1293 در اراک متولد شد. در 4 سالگی به علت ابتلا به بیماری آبله، بینایی‌اش را از دست داد و با نابینایی مطلق، از 5 سالگی در مدرسه‌ مخصوص نابینایان به تحصیل پرداخت. او به کمک حافظه‌ نیرومندش، در امور درسی به سرعت پیشرفت کرد و موفق به گرفتن دو دانشنامه‌ دکتری در رشته‌های «حقوق» و «حکمت و فلسفه» از دانشگاه تهران شد. دکتر خزائلی مؤسسه‌ فرهنگی‌ای را بنیان گذاشت که در آن استادان نخبه و دانشمندان، تدریس دانش‌آموزان را بر عهده داشتند. وی مدتی نیز به نمایندگی مجلس شورای ملی رسید، اما پس از آن، از فعالیت‌های سیاسی کناره گرفت و به امور فرهنگی پرداخت.

                                                                                                                      

آثار مکتوب و فعالیت برای نابینایان

دکتر خزائلی گرچه نابینا بود، اما حافظه و هوش سرشار او این کمبود را جبران می‌کرد. او به زبان‌های عربی، فرانسه و انگلیسی تسلط داشت و افزون بر ترجمه‌ چندین اثر، کتاب‌های گوناگونی نوشت که از جمله‌ آن‌ها؛ «فلسفه‌ اسلام»، «تحقیق در اَعلام قرآن»، «شرح بوستان» و «شرح گلستان»‌ سعدی است. وی از اعضای «کمیته‌ اجرایی خاورمیانه در شورای ملی رفاه نابینایان» و «اتحادیه‌ بین‌المللی» نیز بود.

دکتر محمد خزائلی در 21 خرداد 1353 در 60 سالگی در تهران شمع وجودش خاموش گشت. 

موسیقی متن این پادکست:

آلبوم: جام تهی

آهنگساز: فریدون شهبازیان

خواننده: محمدرضا شجریان

بازنویسی متن، تنظیم و اجرا: آرش امجدی

تهیه‌کننده رادیویی: انسیه سمیع‌ پور

کانال تلگرام «دیروز همین‌جا»:

https://t.me/diroozhaminja             

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید