ثبت ملی بیمارستان مسیح کرمانشاه
به گزارش خبرنگار پایگاه اخبار ساختهها؛ امروز چهارشنبه دهم خردادماه 1402 خورشیدی، هفتاد و دومین روز سال جاری، برابر است با سی و یکم مِی 2023 میلادی و یازدهم ذیالقعده 1444 هجری قمری.
20 سال پیش در چنین روزی در سال 1382، بیمارستان مسیح کرمانشاه در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
تاریخچه بنا
بیمارستان مسیح یا «بیمارستان وست مینستر»، مربوط به اواخر دوره قاجار است و در شهر کرمانشاه خیابان شریعتی، سه راه شریعتی واقع شده است. این بیمارستان با حمایت مسیونرهای مسیحی و توسط دکتر بلانش ویلسون در سال 1916 میلادی تأسیس شد. پس از دکتر بلانش ویلسون، دکتر پاکارد (Packard) در سال 1922 میلادی به ریاست بیمارستان میرسد. وی که پیش از این، در میان نستوریان اورمیه فعالیت میکرد، در پی درگیریهای میان ایرانیان و روسها، پس از وقفهای کوتاه فعالیتهایش را در کرمانشاه در بیمارستان وست مینستر از سر میگیرد. دکتر پاکارد در ۱۹۴۳ میلادی بازنشسته شد و پس از او دکتر باسدیکر (Bussdicker) ریاست بیمارستان را بر عهده میگیرد. دکتر مرادیان آخرین رئیس این بیمارستان بود که بعدها به بیمارستان مسیح و «بیمارستان دکتر مرادیان» هم معروف شد.
سرنوشت بیمارستان مسیح
بیمارستان مسیح کرمانشاه در ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۹۱۴۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید. معمار بیمارستان مسیح، مارکار گالستیانِس معروف به الگال بوده است. این بنا در حال حاضر وضعیت مناسبی ندارد و پس از آسیب در زمینلرزه 1396 و سیل 1398 و آتشسوزی مشکوک چهارشنبه سوری 1398، به دنبال طرح شکایت در سال 1390، دیوان عدالت اداری آن را از فهرست آثار ملی خارج کرد و به نفع مالک ساختمان رأی داد. اما پس از اعتراض مردم و شخصیتهای فرهنگی کرمانشاه و پیگیریهای سازمان میراث فرهنگی کرمانشاه، در مرداد 1399 برای بار دوم در فهرست آثار ملی ثبت شد. در آبان ۱۴۰۱ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه اعلام کرد که بنای بیمارستان مسیح به مرمت اضطراری نیاز دارد و این اداره به دنبال حصول توافق با مالک بنا برای انجام این کار و سپس احیای ساختمان بیمارستان و ارائه طرح درآمدزایی از آن است. بیمارستان مسیح کرمانشاه 107 سال قدمت دارد.
بازنویسی، تنظیم و اجرا: آرش امجدی
تهیهکننده رادیویی: انسیه سمیع پور
کانال تلگرام «دیروز همینجا»:
https://t.me/diroozhaminja
انتهای پیام/