تصویب قانون احداث راهآهن سراسری ایران در مجلس شورای ملی
به گزارش خبرنگار پایگاه اخبار ساختهها؛ امروز شنبه ششم اسفندماه 1401 خورشیدی، 342اُمین روز سال جاری، برابر است با چهارم شعبان 1444 هجری قمری و بیست و پنجم فوریه 2023 میلادی.
96 سال پیش در چنین روزی در سال 1305، قانون احداث راهآهن سراسری ایران به تصویب رسید.
به موجب قانون احداث راهآهن جنوبی ایران که در 6 اسفند 1305 به تصویب مجلس شورای ملی رسید، مخارج ساختمان راهآهن ایران از محل عوارض قند و شکر و چای تأمین گردید و قرار شد تا خط آهن از خور موسی به خرمشهر و از آن جا به تهران متصل شود. سرانجام نخستین کلنگ احداث راه آهن ایران در مهر ماه 1306 در تهران ـ محل کنونی ایستگاه راهآهن تهران ـ به زمین زده شد و همزمان عملیات ساختمانی راه آهن از مرکز و شمال و جنوب آغاز گردید.
عملیات ساخت راه آهن ایران در اوایل شهریور 1317 به پایان رسید و کار حمل و نقل مسافر و بار «با بیشترین ظرفیت» آغاز شد؛ زیرا از مرداد 1314 بهرهبرداری از قسمتهایی شروع شده بود. طول راه آهن سراسری ایران در آن سال، حدود 1400 کیلومتر بود که از بندر امام خمینی (شاهپور سابق) در جنوب، به بندر ترکمن در شمال متصل میشد. بعدها این راهآهن گسترش پیدا کرد و تهران را به سمنان، مشهد، قزوین، زنجان، تبریز، اصفهان، یزد و کرمان نیز متصل ساخت.
اسناد و شواهدی نشان میدهد پیش از ساخت این خط راه آهن سراسری، ۲۳۰ کیلومتر راهآهن در دوران قاجار در ایران ساخته شده بود. طول خط آهن سراسری ایران در مرداد 76، به حدود 10 هزار کیلومتر رسید و در برخی مسیرهای پر رفت و آمد، راه آهن دوخطه شد. در نشست سوم مرداد ۱۴۰۰ چهل و چهارمین اجلاس کمیته میراث جهانی یونسکو، با تصویب اعضای کمیته، راهآهن سراسری ایران با طول حدود ۱۴۰۰ کیلومتر بهعنوان بیستوپنجمین میراث فرهنگی ملموس و نخستین میراث صنعتی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت گردید.
بازنویسی، تنظیم و اجرا: آرش امجدی
تهیهکننده: انسیه سمیعپور
کانال تلگرام «دیروز همینجا»: https://t.me/diroozhaminja
انتهای پیام/