درگذشت زبانشناس جوان (دیروز همینجا)
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری اخبار ساختهها؛ امروز چهارشنبه شانزدهم آذرماه 1401 خورشیدی، 262اُمین روز سال جاری، برابر است با دوازدهم جمادیالاولای 1444 هجری قمری و هفتم دسامبر 2022 میلادی.
48 سال پیش در چنین روزی در سال 1353، جلیل توحیدی ـ دکتر در زبانشناسی و مؤلف ـ درگذشت.
جلیل توحیدی در سال ۱۳۱۹ در اقلید فارس زاده شد. پس از گذراندن مراحل ابتدایی، متوسطه و دانشگاهی تحصیل در شیراز، دوره فوق لیسانس را در تهران ادامه داد. با توجه به کسب رتبه اول در تمام دوره، طبق قانون اعزام دانشجویان رتبه اول به خارج از کشور، برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت.
جلیل توحیدی دوره دکتری در زبانشناسی را در لندن به پایان برد و برای ادامه مطالعات در تعلیم و تربیت، مدتی در مراکز علمی و تحقیقاتی آلمان به تدریس و تحقیق پرداخت. «پژوهشی در صوتشناسی فارسی جدید»، رساله دکتری او بود که اکنون کتاب درسی در دانشگاههاست. این کتاب توسط لطفالله یارمحمدی و محمدرضا پرهیزگار به فارسی برگردانده شد و در سال 1389 از سوی انتشارات سمت چاپ و منتشر گردید.
دکتر جلیل توحیدی برای خدمت در کشور، در 14 آذر 1353 به ایران بازگشت. درست هنگامی که پای بر خاک میهن گذاشت، سقف یکی از سالنهای فرودگاه مهرآباد تهران ریزش کرد. در اثر آن حادثه حدود 17 نفر جان خود را از دست دادند. کارشناسان گفتند علت ریزش سقف سالن فرودگاه، برف سنگین بوده است. دکتر جلیل توحیدی در اثر این حادثه پایش شکست و در بیمارستان بستری گردید، اما دو روز بعد، در 16 آذر 1353، به علت ایجاد لخته در خون، در 34سالگی شمع وجودش خاموش گشت.
پس از این رویداد، نهاد اورژانس با همکاری کشور آمریکا رسماً در ایران تأسیس شد. پیش از آن، هیچ سیستم ازپیشطراحیشدهای برای کمکرسانی و انتقال زخمیها به بیمارستان در اینگونه حوادث ناگهانی وجود نداشت. سالن یادشده در زمان مدیر عاملی ابوالحسن ابتهاج ساخته شده بود و این حادثه به اتهامات قبلی او، یک پرونده دیگر اضافه کرد.
علیمحمد حقشناس کتاب آواشناسی (فونتیک) خود را که در سال 1356 منتشر کرد، به دکتر توحیدی تقدیم کرده است، با این عبارت: «به یاد جلیل توحیدی زبانشناس پرکوشی که قربانی یک حادثه شد».
محقق، نویسنده و گوینده: آرش امجدی
تهیهکننده: انسیه سمیعپور
انتهای پیام/