۱۴۰۳/۰۹/۰۱
دیروز همین‌جا بیست و یکم آبان

درگذشت خالقی

57 سال پیش در چنین روزی در سال 1344، روح‌الله خالقی ـ موسیقیدان و آهنگساز موسیقی دستگاهی ایرانی ـ درگذشت.
درگذشت خالقی
لیست صوت ها
1 -دیروز همین‌جا، 21 آبان.mp3

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری اخبار ساخته‌ها؛ امروز شنبه بیست ویکم آبان ماه 1401 خورشیدی، برابر است با هفدهم ربیع الثانی 1444 هجری قمری و دوازدهم نوامبر 2022 میلادی. 57 سال پیش در چنین روزی در سال 1344، روح‌الله خالقی ـ موسیقیدان و آهنگساز موسیقی دستگاهی ایرانی ـ درگذشت.

روح‌الله خالقی در سال 1285 در ماهان کرمان به دنیا آمد. پدر و مادرش هر دو از نوازندگان تار بودند. خالقی در تهران تحصیلات ابتدایی را در مدرسه‌ آمریکایی‌ها آغاز کرد، اما چون پدرش در سال 1297 به شیراز انتقال یافت، تحصیلاتش را در آن جا دنبال کرد. او در شیراز از مکتب میرزا نصیر فرصت در عروض و نقاشی بهره برد. همچنین نزد میرزا رحیم به فراگیری موسیقی دستگاهی ایرانی روی آورد.

در سال 1302 در تهران به «مدرسه‌ عالی موسیقی» رفت و تحت نظر علینقی وزیری و ابوالحسن صبا یادگیری موسیقی و نواختن ویولون را آغاز کرد. در سال 1304 چهار کنسرت به رهبری وزیری در مدرسه‌ عالی موسیقی اجرا شد که خالقی در آن‌ها به عنوان نوازنده حضور داشت. او آموزش موسیقی را از 1307 در مدرسه‌ ورزش آغاز کرد و در 1310 از دارالفنون دانشنامه‌ دیپلم گرفت و وارد دارُالمعلمین شد. در 1311 هم «کافه بلدیه‌» شهرداری تهران را بنیان گذاشت که احمد فروتن راد، مهدی دفتری، علی‌محمد خادم میثاق و جواد معروفی و خودش، اعضای این گروه را تشکیل می‌دادند.

روح‌الله خالقی در سال 1313 دانشنامه‌ لیسانس خود را در رشته‌ فلسفه و ادبیات از دانشسرای عالی گرفت و در 1317 معاون دفتر وزارت فرهنگ شد. در 1320 هم معاون اداره‌ موسیقی کشور و نیز معاون «هنرستان عالی موسیقی» شد و در 1328 «هنرستان موسیقی ملی» را بنیان گذاشت. روح‌الله خالقی سال‌ها نیز در رادیو ایران فعالیت داشت و رئیس شورای موسیقی رادیو بود. او در رادیو برنامه‌های «یادی از هنرمندان درگذشته» و «ساز و سخن» را راه‌اندازی کرد. سرپرست ارکستر گل‌ها نیز بود.

خالقی آهنگ‌هایی هم ساخته است که «ای ایران ای مرز پر گهر»، با شعری از دکتر حسین گل گلاب، ماندگارترین آن‌هاست. در کارنامه‌ هنری این موسیقیدان برجسته، به جز آهنگسازی، تنظیم و اجرای بسیاری از تصنیف‌های شیدا و عارف برای ارکستر نیز دیده می‌شود. کتاب‌های ارزشمندی چون؛ «نظری به موسیقی» و «سرگذشت موسیقی ایران» را هم تألیف کرده است. مقالاتی هم در حوزه‌ موسیقی در مجلات «موزیک ایران» و «موسیقی» نوشته است. خالقی خود نیز مجله‌ای در حوزه‌ موسیقی به نام «چنگ» را منتشر کرد که تنها 4 شماره از آن به چاپ رسید.

روح‌الله خالقی ـ موسیقیدان و آهنگساز ـ در 21 آبان 1344 در 59سالگی در سالزبورگ اتریش شمع وجودش خاموش گشت و در آرامگاه ظهیرالدوله‌ شمیران درخاک آرمید.

خبرنگار  آرش امجدی

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید

نظرات

  • Image
    مریم برونی 2 سال پیش پاسخ

    خبر خوبی بود، سپاس