درگذشت احمد بهمنیار
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری اخبار ساختهها؛امروز پنجشنبه دوازدهم آبان ماه 1401 خورشیدی، برابر است با هشتم ربیع الثانی 1444 هجری قمری و سوم نوامبر 2022 میلادی.
67 سال پیش در چنین روزی در سال 1334، احمد بهمنیار ـ ادیب، محقق و مصحح ـ درگذشت.
احمد بهمنیار در سال 1262 در کرمان به دنیا آمد. پدرش ـ محمدعلی معلم ـ مردی فاضل بود و به دانشهای ریاضی و فنون ادبی تسلط داشت. بهمنیار تحصیلات خود را در محضر پدر آغاز کرد و پس از مدتی کوتاه، چنان در زبان و ادب عرب تسلط یافت که خود مدرس بنامی شد.
در آن روزگار که بهمنیار سرگرم درس و بحث در مراکز علمی کرمان بود، نهضت مشروطهخواهی در کشور گسترش یافت. بهمنیار به حزب دموکرات کرمان پیوست و در سال 1290 «روزنامه هفتگی دهقان» را که ارگان آن حزب بود، انتشار داد. در کشاکش جنگ جهانگیر اول به گناه آزادگی و آزادیخواهی، از شهر و دیار خود به فارس رانده شد و در آن جا به زندان افتاد و 14 ماه در شیراز زندانی بود، تا اینکه مستوفیالممالک به زمامداری رسید و دستور آزادی او را صادر کرد. بهمنیار در اوقاتی هم که سرگرم سیاست بود، از تحصیل و تدریس دست برنداشت و در همان اوان وارد وزارت دارایی شد و مأمور به خراسان گردید. 7 سال در آن جا بود و در شهر مشهد با شاعران و سخنوران بزرگ خراسان آمد و شد داشت.
استاد احمد بهمنیار در خراسان «روزنامهی فکر آزاد» را منتشر کرد. در 1305 نیز به خدمت وزارت معارف در آمد و ریاست دارالمعلمین تبریز را به عهده گرفت. این استاد علوم قدیمه، پس از تأسیس دانشگاه تهران در سال 1313، استاد زبان و ادبیات عرب در دانشکده ادبیات بود و از آن پس تا پایان عمر، 21 سال یکسره در محیط دانش و ادب به سر برد، تا اینکه پس از 72 سال زندگی، در 12 آبان 1334 در خانه شخصی خود در خیابان عینالدوله تهران روی در نقاب خاک کشید. «مقدمه و تصحیح اسرارالتوحید»، «مقابله و تصحیح التوسلُ الی الترسّل»، «شرح حال صاحب بن عَبّاد» و «تحفه احمدیه در شرح الفیه ابن مالک»، در کارنامه فرهنگی وی وجود دارد. استاد احمد بهمنیار شعر هم میگفت و «دهقان» تخلص میکرد، از این رو او را «احمد دهقان» نیز میگفتند.
از اشعار زیبای او مسمطی است مفصل که در صفت انقلاب خراسان و قیام کلنل محمدتقی خان پسیان سروده است با این مطلع:
«مژده که دنیای پیر از سرِ نو شد جوان، به جسمش اندر دمید روح تکامل روان».
منبع خبر: آرش امجدی
انتهای پیام/