رضا کمال شهرزاد؛ بزرگترین نمایشنامهنویس ایران در اوائل سده گذشته خورشیدی
به گزارش خبرنگار پایگاه اخبار ساختهها؛ امروز دوشنبه بیستم شهریور ماه 1402 خورشیدی، یکصد و هفتادوپنجمین روز سال جاری، برابر است با یازدهم سپتامبر 2023 میلادی و بیستوپنجم صفر 1445 هجری قمری.
۸6 سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۱۶، رضا کمال شهرزاد ـ نمایشنامهنویس ـ درگذشت.
رضا کمال شهرزاد در سال ۱۲۷۷ در تهران به دنیا آمد. هنوز خیلی کوچک بود که به شعر و شاعری علاقهمند شد. شیفته داستانهای «هزارویک شب» نیز بود و این کتاب را آنقدر خوانده بود که بیشتر حکایات آن را از بر داشت. از روی همین علاقه بود که بعدها وقتی دست به نویسندگی زد، نام شهرزاد ـ داستانگوی معروف هزارویک شب ـ را برای خود برگزید.
رضا کمال شهرزاد تحصیلات منظم را در «مدرسه سن لویی» آغاز کرد. زبان و ادبیات فرانسه را در آن جا بهخوبی آموخت و بهزودی در رشتههای مختلف ادبی و هنری پیشرفت کرد. کمکم دست به ترجمه از زبان فرانسه زد و به نمایشنامهنویسی روی آورد. او در سال ۱۲۹۹ «اُپرت پریچهر و پریزاد» را نوشت و آهنگهای آن را با همکاری فکری «صادق مقدم» و «حسین لطیفی» تهیه کرد که در آذرماه ۱۳۰۰ در سالن «گراند هتل» تهران به روی صحنه رفت.
شهرزاد در سال ۱۳۰۱ ترجمه «سالومه» اثر «اُسکار وایلد» را انتشار داد و این ترجمه بیش از پیش بر شهرت او افزود. همچنین در این سال چند نمایشنامه تألیف یا ترجمه کرد و آنها را به ابتکار خود روی صحنه برد. شهرزاد در سالهای آخر عمر به علت رقابتهای بیمایه و تنگچشمیهایی که وارد دنیای «تئاتر ایران» شده بود، بکلّی نومید گردید و شور و هیجانی را که داشت، از دست داد.
رضا کمال شهرزاد ـ نمایشنامهنویس ـ صبح روز ۲۰ شهریور ۱۳۱۶، در ۳۹ سالگی دست از نوشتن برداشت و لب از گفتن فروبست.
موزیک استفادهشده در این پادکست:
آلبوم: سارنگ
قطعه: اتود دشتی
آهنگساز: مهرداد دلنوازی
بازنویسی، تنظیم و اجرا: آرش امجدی
تهیهکننده رادیویی: انسیه سمیع پور
کانال تلگرام «دیروز همینجا»:
https://t.me/diroozhaminja
انتهای پیام/