علینقی وزیری؛ پایهگذار موسیقی نوین ایران
به گزارش خبرنگار پایگاه اخبار ساختهها؛ امروز شنبه هجدهم شهریور ماه 1402 خورشیدی، یکصد و هفتادوسومین روز سال جاری، برابر است با نهم سپتامبر 2023 میلادی و بیستوسوم صفر 1445 هجری قمری.
44 سال پیش در چنین روزی در سال ۱۳۵۸، علینقی وزیری ـ موسیقیدان و پایهگذار موسیقی نوین ایران ـ بدرود زندگی گفت.
علینقی وزیری در سال ۱۲۶۶ به دنیا آمد. او از ۱۴ سالگی با موسیقی آشنا شد. در ۳۱ سالگی به مدت ۵ سال در پاریس و برلین به تحصیل و کسب تجربه در دانشهای متعارف موسیقی غرب پرداخت و در ۱۳۰۲ به ایران بازگشت، «مدرسه عالی موسیقی» را تأسیس کرد و به چاپ کتابهای متعدد، اجرای کنسرت و ضبط صفحات گرامافون اقدام کرد. وزیری از سال ۱۳۱۴ که حاضر نشد «ارکستر مدرسه موسیقی» را برای نوازندگی در یک مهمانی درباری شرکت دهد، از کار برکنار شد و خانهنشین گردید. او با استفاده از این فرصت به تحقیق در زمینه موسیقی پرداخت و هیأت علمی دانشگاه تهران پس از مدتی او را به عنوان استاد کرسی هنر و زیباییشناسی به تدریس دعوت کرد.
وزیری پس از شهریور ۱۳۲۰ به ریاست «اداره موسیقی» کشور رسید، اما چون با کارشکنیها روبهرو شد، دوباره به دانشگاه برگشت و تا پایان زندگی به تدریس پرداخت. وی در سال ۱۳۴۲ نیز ریاست «شورای عالی موسیقی رادیو» را بر عهده داشت. استاد وزیری نخستین کتاب در رشته موسیقی ایرانی به شیوه علمی را با نام «شیوه نامه تار» نگاشته است. این استاد آکادمیک موسیقی دستگاهی ایرانی، آهنگساز نیز بود؛ «بندباز»، «دخترک ژولیده» و «ژیمناستیک موزیکال» از آثار موسیقایی اوست. استاد علینقی وزیری ترجمه هم میکرد؛ «زیبایی شناسی تحلیلی» اثر «پی یر گاستالا» از ترجمههای اوست.
استاد علینقلی وزیری ـ موسیقیدان و پایهگذار موسیقی نوین ایران ـ در ۱۸ شهریور ۱۳۵۸ در ۹۲ سالگی در تهران چشم از جهان فروبست.
موزیک استفادهشده در این پادکست:
قطعه: دخترک ژولیده
آهنگساز: علینقی وزیری
تنظیم برای ارکستر: فریدون خالقی
بازنویسی، تنظیم و اجرا: آرش امجدی
تهیهکننده رادیویی: انسیه سمیع پور
کانال تلگرام «دیروز همینجا»:
https://t.me/diroozhaminja
انتهای پیام/