آشنایی با انواع وکالت حقوقی

به گزارش اخبار ساخته ها؛ اینکه افراد از وکیل در دادگاهها و مراجع قضایی برخوردار باشند بخشی از حقوق جهانی بشر محسوب میشود و هر فردی این حق را دارد که از وکیل به عنوان نایب خود برخوردار باشد.
در وکالت حقوقی، «وکیل» شخصی است که بخشی یا کل کارهای حقوقی برعهده وی است و او موظف است طبق قانون عمل کند. وکیل اگر بخواهد از موکل خود یا اتهاماتی که به او وارد شده است دفاع کند، باید دارای پروانه و مدرک معتبری باشد.
در ادامه بیشتر با انواع وکالت آشنا میشوید.
وکالت محضری
یکی از انواع وکالت حقوقی «وکالت محضری» است. بسیار زیاد دیدهاید که افراد مشغله زیادی دارند و فرصت ندارند که همه کارهای خود را انجام دهند. «وکالت محضری» میتواند این مشکل را حل کند به شرطی که با عقد قانونی آن آشنا باشیم و روند آن را درست طی کنیم. نیاز است در این فرآیند کاملاً آگاه باشیم که در حال امضای چه نوع از وکالتنامه محضری هستیم و امضای ما چه نوع حقوقی را برای طرف مقابل ایجاد میکند.
دو نوع وکالت محضری داریم:
1- وکالت محضری ساده
2- وکالت محضری بلاعزل
در وکالت بلاعزل موکل میتواند هر موقع که بخواهد وکیل را عزل کند.
اما عمده وکالتی که امروزه بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد همان وکالت بلاعزل است، به این معنی که موکل نمیتواند وکیل خود را عزل کند و فرد ممکن است دچار دردسرهای بزرگ و جبرانناپذیری شود. البته در وکالت ساده، وکالت محضری هم میتواند از سوی موکل و هم از سوی وکیل عزل شود. عوامل دیگری نیز در فسخ قرارداد وکالت از هر نوعی وجود دارد، یعنی در چنین شرایطی عقد وکالت میتواند فسخ شود:
- فوت وکیل یا موکل
- از بین رفتن مورد یا موضوع وکالت
- انجام عملی منافی با وکالت توسط موکل
- پایان یافتن مدت وکالت
وکالت تام الاختیار
وکالت تام الاختیار نوعی از وکالت محضری است و یکی از انواع وکالت حقوقی به شمار میرود که فرد موکل تمام تعهدات، تکالیف و اختیارات را در دفتر وکالت به وکیل خود میدهد. برای مثال ممکن است فردی در خارج از کشور باشد و قصد داشته باشد ملکی که در داخل کشور دارد را بفروشد. در اینگونه مواقع فرد یک نفر را در داخل ایران به عنوان تام الاختیار انتخاب میکند تا کارهای قانونی آن را از طریق مراجع قانونی انجام دهد.
به محض اینکه فرد وکیل خود را انتخاب کند از این پس دیگر فردی که به عنوان وکیل انتخاب شده است در هر مرحله از کار نیاز به اجازه موکل ندارد چرا که تمام اختیارات بصورت کامل به او واگذار شده است.
دو نوع وکالت تام الاختیار داریم:
وکالت تام الاختیار ساده: در این نوع وکالت، موکل هر موقع بخواهد میتواند وکیل خود را برکنار کند.
وکالت تام الاختیار بلاعزل: در این نوع وکالت امکان عزل وکیل وجود ندارد و معمولاً برای مواردی مانند خرید و فروش ملک یا ماشین استفاده میشود.
وکالت مقید
یکی از انواع وکالت حقوقی «وکالت مقید» است.
در این وکالت وکیل فقط نماینده در همان مورد مشخص است که موکل برای او تعیین کرده و فقط در همان مورد مشخص اجازه عمل دارد. به دلیل ساده بودن این وکالت معمولاً در دفترخانههای اسناد رسمی متنهای از پیش آماده شدهای وجود دارند.
البته شما هم میتوانید متن خود را آماده داشته باشید. در وکالت مقید باید نام تمامی سازمانها و مراکز مورد نظر برای انجام امور حقوقی توسط وکیل درج و واضح گردد.
وکالت کاری
یکی از رایجترین انواع وکالت حقوقی «وکالت کاری» است که براساس آن فرد به وکیل یا نایب خود این اجازه را میدهد که یک کاری را برای او انجام دهد. این نوع وکالت بیشتر برای انجام کارهای اداری کاربرد دارد.
قراردادی بین دو طرف امضاء شده که به دنبال آن اختیارات لازم و کامل به وکیل داده میشود که کارهای اداری را که به او محول میشود را انجام دهد.
حد وکالت کاری به این صورت است که وکیل نمیتواند در اموالی که قرار است در آن معاملهای داشته باشد، دخل و تصرفی داشته باشد.
به خاطر همین در وکالت کاری فقط موضوعاتی مانند خرید و فروش ملک، اجاره ملک و پیگیری امور اداری قابل انجام است.
نکتهای که مهم این است که کمک گرفتن از افراد مطمئن و قابل اعتماد در این زمینه مانند فرزند، مادر، پدر و… خیلی بهتر است.
انتهای پیام/