فرهنگ سازمانی چه نقشی در آهنگ کار و زندگی دارد؟ (۱ از ۳)
به گزارش اخبارساخته ها؛ در دسامبر سال ۲۰۱۵ ماتسوری تاکاهاشی، کارمند یکی از بزرگترین شرکتهای تبلیغاتی ژاپن، خود را از خوابگاه شرکت به پایین پرت کرد و کشته شد. او در آخرین پستهای خود در صفحات مجازیاش از خستگی بیش از حد، بیخوابی و کار زیاد شکایت کرده بود. پژوهشها نشان داد که او یک ماه قبل از خودکشی بیش از ۱۰۰ ساعت اضافهکاری داشته و همین کار زیاد او را به مرز فروپاشی روحی و جسمی کشانده است.
داستان ژاپنیهای مسئولیتپذیر را بسیار شنیدهایم و همچنین اروپاییهایی که زندگی شخصی به اندازه پیشرفتهای شغلی برایشان مهم است. تنوع فرهنگ کاری و سازمانی در مقایسه همین دو روایت قابل مشاهده است. در یک سوی دنیا یک نفر به دلیل خستگی ناشی از کار زیاد خودکشی میکند و در سوی دیگر کارفرمایان کارمندانشان را به مرخصی اجباری میفرستند تا آنها بتوانند برای سلامت جسمی و روحیشان هم که شده زمانی را دور از تنشهای شغلی بگذرانند.
در کشورهای آسیایی همیشه کار بخش بزرگی از زندگی بوده و گذراندن ساعتهای طولانی در محل کار به عرف جامعه و رفتاری عادی تبدیل شده است. در آمریکا هم شرایط بهتر از این نیست؛ فرهنگ کاری بهگونهای است که کارمندان حتی در زمان غیرکاری باید در دسترس باشند، ولی در کشورهای اروپایی مرز مشخصی میان کار و زندگی شخصی وجود دارد.
در کل به رفتارها، ارزشها، انتظارات و شیوههای خاص مدیریت «فرهنگ سازمانی» گفته میشود که احترام برای زندگی شخصی کارمندان یکی از اصول نانوشته آن است. در میان مدیران و در محافل کاری، فرهنگ سازمانی در یک جمله خلاصه میشود: «روش خاص شرکت برای انجام دادن کار». به عبارت سادهتر، فرهنگ سازمانی نوع کار کردن کارمندان را هدایت میکند و بر معیارهای استخدامی، نحوه نظم بخشیدن به محیط کاری، چگونگی تشویق کردن و پاداش دادن موثر است.
فرهنگ سازمانی تا حد زیادی تحت تاثیر ارزشهای غالب یک جامعه قرار دارد و باورهای اجتماعی و سنتهای جامعه بر اصول آن اثرگذار است، ولی هر شرکت نیز میتواند فرهنگ کاری منحصر به خود را داشته باشد که اغلب بر اساس ماموریت، اهداف یا ارزشهای شرکت تعیین میشود. با این حال نمیتوان آن را مجموعهای مکتوب از قوانین در نظر گرفت. فرهنگ کاری میتواند در طول زمان بدون اینکه کسی متوجه شود یا بهصراحت بگوید که چیست یا چگونه باید باشد، شکل بگیرد و بهتدریج به رفتار و استانداردهای قابل قبول تبدیل شود.
تنوع جهانی فرهنگ سازمانی: استرالیا را کشوری با مردم آرام و بدون اضطراب و عجله میشناسند که فرهنگ حاکم بر محیط کاری نیز از همین فرهنگ پیروی میکند. برای مثال، لباسهای محل کار در این کشور بیشتر به سمت لباسهای راحت و غیررسمی متمایل است و ساختار سلسلهمراتبی چندان بر شرکتها حاکم نیست. ارتباط درونسازمانی آنها معمولاً بسیار غیررسمی، دوستانه و فرآیند تصمیمگیری مبتنی بر تصمیمگیری گروهی است. برای استرالیاییها زمان پس از ساعتهای کاری بسیار ارزشمند است، از این رو قوانین در این کشور فقط ۱۰ ساعت اضافهکاری در هفته را مجاز دانسته و هیچ کارفرمایی نمیتواند کارمندانش را مجبور به اضافهکاری بیشتر کند.
انتهای پیام/
منبع خبر: کانال مدیریت اجرایی