اثر توافق کاذب: افسانه همفکر بودن!
به گزارش اخبارساخته ها؛ ما غالبا هم عقیده بودن دیگران با خودمان را بیش از حد تخمین میزنیم و باور داریم که احساسات و تفکرات دیگران نیز دقیقا مشابه ماست. به این خطا، اثر توافق کاذب گفته میشود.
اثر توافق کاذب در انجمنهای داوطلب و احزاب سیاسی هم که دائما جمعیت طرفداران خود را بیش از آنچه هست تخمین میزنند رونق دارد. مثلا در مورد گرمای کره زمین، هر چقدر موضوع را بحرانی درنظر بگیری، احتمالا گمان میکنی اغلب مردم هم با تو هم عقیدهاند. همینطور اگر سیاستمداران از نتیجه انتخاباتی مطمئن باشند، نمیتوانند محبوبیت خود را همانقدر یا کمتر از آنچه هست ببینند.
هنرمندان هم در ۹۹ درصد پروژه های جدید انتظار دارند موفقیتشان بیشتر از قبل باشد.البته دنیای تجارت هم در معرض چنین نتیجهگیریهای اشتباهی هست. اینکه واحد تحقیق و توسعه گمان کند محصولش جذاب است به این معنا نیست که مشتریها هم نظر مشابهی خواهند داشت. مخترعان هم شیفته ویژگیهای کارآمد محصولات خود میشوند و به اشتباه باور میکنند مشتریهایشان نیز همینطور فکر میکنند.
اثر توافق کاذب به دلیل دیگری نیز جالب است. اگر دیگران با ما هم نظر نباشند، ما آنها را اشخاصی غیرعادی میپنداریم. در نتیجه، فرض کنید جهانبینیتان با عموم مردم متفاوت است. بعلاوه فکر نکنید کسانی که طرز فکر متفاوتی دارند احمقاند. قبل از اینکه اعتمادتان را به آنها از دست بدهید، فرضیات خودتان را زیر سوال ببرید!
انتهای پیام/
منبع خبر: هنر شفاف اندیشیدن اثر رولف دوبلی