چهره تازه بورس
به گزارش اخبارساخته ها؛ درحالی بورس تهران هفته سوم دیماه را به پایان رساند که بالاخره پس از چندین هفته، شاخص هموزن نیز موفق شد، در روند اخیر خودی نشان دهد. در مقیاس هفتگی نماگر ثانویه بازار با رشد7.62درصدی موفق شد تا علاوهبر تثبیت در بالای سقف تاریخی، رکورد88هفته اخیر را به لحاظ بازدهی بشکند، بهطوریکه آخرینبار این نماگر در هفته منتهی به 13اردیبهشت سالقبل بازدهی بالاتر از عدد یادشده را ثبت کردهبود.
بررسیها نشان میدهد نماگر اصلی نیز با رشد 5.6درصدی، همچنان بازدهی بالایی را برای اهالی بازار به ارمغان آوردهاست. ارزش دادوستدهای بورس نشان میدهد؛ این شاخص آماری بااهمیت در بازار سهام بهطور میانگین افت قابلتوجهی را تجربه کردهاست. میانگین هفتگی ارزش معاملات از 14هزار میلیاردتومان در هفته دوم دیماه به 12هزار میلیاردتومان در هفته گذشته رسید. شاید یکی از نگرانیهای بازار نیز کاهش ارزش معاملات خرد باشد، اما همچنان محرکهای اقتصادی، نقش اصلی را ایفا میکنند. همچنین ریسکهای سیاسی نیز به اهالی بورس امان دادهاند، تا قدری از عقبافتادگی خود از سایر بازارها را جبران کنند. بهنظر میرسد طی هفته آینده، دوباره با خودنمایی شاخص هموزن متوسط سبدهای فعال در بازار بازدهی بهتری داشته باشند. در اینصورت با پررنگشدن اعتماد عمومی در بازار، انتظار میرود، جریان جدیدی از پولهای پارکشده وارد بازار سهام شود.
بازگشت قدرتمند هموزن به میدان
شاخص هموزن درحالی طی هفته گذشته با رشد بیش از 7درصدی پرقدرت وارد عرصه رقابت با شاخصکل شد که بهنظر میرسد چنین رقابتی برای بورس تهران ضرورت داشت. علاوهبر آنکه رکورد بازدهی هفتگی این نماگر به چشم اهالی این بازار پررنگ شد، بهنظر میرسد طی هفتههای آینده باید شاهد رویکرد تازهای از سهامداران حقیقی برای ورود پولهای تازه نفس به گردونه معاملات سهام باشیم. این درحالی است که جذابیت سایر بازارها ازدست رفتهاست. برخی از نشانهها، حکایت از آن دارد که احتمالا بورس در حال تبدیلشدن به یک پناهگاه امن برای سرمایههای سرگردان است. با خروج بیش از هزارمیلیاردتومانی سرمایههای حقیقیها از صندوقهای درآمد ثابت، بیش از 700میلیاردتومان از پول این افراد از صندوقهای طلا خارج شدهاست.
همچنین ورود بیش از 3هزار و 500میلیاردتومان پول حقیقی به بازار سهام نیز حکایت از آن دارد که در صورت ثبات سیاسی و رویههای اقتصادی دولت چهاردهم، مقصد نهایی همه پولها به بازار سهامی است که از ارزندگی بالایی برخوردار بوده و بازدهی آینده آن بالاتر از سایر بازارها است. با رشد افسارگسیخته دلار در بازار آزاد، احتمالا بازدهی موردانتظار از این دارایی بهشدت کاهش یافتهاست، همچنین با پایینماندن حباب سکهها نیز این انتظار در بازار تقویت شدهاست که بازار طلا نیز در کوتاهمدت تکانههای شدیدی را تجربه نخواهد کرد. با سررسیدنشدن گواهیهای 30درصدی و افزایش انتظارات تورمی هم میتوان به کاهش جذابیت بازده بدونریسک پیبرد. بورس تهران تنها بازاری است که به واسطه کاهش شکاف قیمتی دلار توافقی و دلار نیما به زیر 20درصد و P/E حدود 8واحدی شرکتهای آن، از ارزندگی بالایی برخوردار است و رشد قیمتی بالاتری هم در انتظار سهام شرکتهای آن است.
نگرانیها از افت ارزش معاملات
یکی از شاخصهایی که در پیشبینی روند رکود و رونق بازار حائزاهمیت است، بررسی میانگینهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت ارزش معاملات خرد است. بررسیها از شاخصهای مذکور نشان میدهد؛ طی روزهای اخیر با افت نسبی ارزش معاملات خرد، نسبت به هفتههای قبل، میانگین کوتاهمدت ارزش معاملات به زیر میانگین میانمدت کشیده شدهاست. بهنظر میرسد این موضوع برای اهالی بازار یک زنگخطر باشد، اما احتمالا با کشیدهشدن ترمز شاخصسازان و رشد بیشتر سهام کوچک و متوسط بازار، کاهش نسبی ارزش معاملات طبیعی بهنظر برسد، اما اگر کاهش ارزش دادوستدهای بورس، ادامه یابد و به هفتهها و ماههای متوالی بینجامد، طبیعتا کاهش میانگین میانمدت و بلندمدت ارزش معاملات خرد میتواند برای بازار نگرانکننده باشد.
در حالحاضر باید شاهد افزایش شاخص هموزن برای دستیابی به تارگت یکمیلیون و 100هزار واحد بود تا نماگر اصلی نیز با رشد ملایم خود از هدف 3میلیون واحد عبورکرده و به 3.5میلیون واحد نزدیک شود. با نزدیکشدن به حضور ترامپ در کاخسفید انتظار میرود، هرگونه تحول سیاسی در بازار تاثیرات کوتاهمدت خود را به شکل یک هیجان منفی بگذارد، اما اگر تنشهای سیاسی، جدی نشود میتوان هرگونه اصلاح قیمتی را فرصت ورود برای پولهای تازه نفس دانست.
انتهای پیام/
منبع خبر: دنیای اقتصاد