سکونت سه هزار ساله در بندر کنگ
به گزارش اخبار ساخته ها؛ بافت تاریخی شهرها بخش مهمی از هویت فردی و اجتماعی ساکنان آنها و بستری برای زنده ماندن و تداوم تاریخ و فرهنگ ملتهاست که بیتوجهی و تخریب آن خسارات جبران ناپذیری در تمامی عرصهها برای هر سرزمین به دنبال خواهد داشت. از این رو حفظ و حراست از این میراث گرانبها وظیفه بسیار مهمی است که در تمام دورهها باید سرلوحه کار دولتها قرار گیرد. بندر تاریخی کنگ در حاشیه خلیج فارس یکی از ارزشمندترین هستههای شکلگیری زندگی جمعی در ایران به شمار میرود.
قدمت این هسته تاریخی به بیش از ۳۰۰۰سال میرسد و در طول تاریخ بارها دچار تخریب و احیای مجدد شده و آنچه امروز از این هسته تاریخی به جای مانده بندری زیبا با معماری منحصر به فرد است که با وجود تمام آسیبهای وارد آمده بر آن در طول تاریخ انسجام و هویت بافت تاریخی آن حفظ شده و مانند نگینی در حاشیه خلیجفارس خودنمایی میکند. منحصر به فرد بودن این شهر در میان شهرهای جنوبی ایران بهدلیل انسجام و یکپارچگی کامل بافت تاریخی آن است که خوشبختانه از گزند تخریب و نوسازیهای امروزی که رویکردی متداول در مدیریت شهری معاصر است، در امان مانده است. یکی از خانههای بندر تاریخی کنگ در مجاورت سواحل خلیجفارس، خانه علی گلبتان است. این بنا دارای حیاط مرکزی و چندین ورودی است که یکی از آنها وارد بخش مسکونی میشود و سایر ورودیها به فضایی بسته که در گذشته کاربری تجاری داشته است، راه دارد.
پلههای دسترسی به بام نیز در دو بخش مسکونی و تجاری این خانه از هم تفکیک شدهاند و هر بخش بهصورت مستقل با پیرامون خویش در ارتباط بوده است ساباطهای این بنا در چهار جبهه حیاط و بدون ارتباط با یکدیگر بر روی سکوها طراحی شدهاند و دارای تزیینات بسیار مختصری هستند. این خانه در گذشته دو بادگیر داشته که اکنون تنها یکی از آنها باقی مانده است. وجود فضایی برای پخت و پز در پشت بام و فضایی سرپوشیده که تخریب شده گویای جریان داشتن زندگی فصلی در گذشته این خانه است. تزیینات بهطور شاخص در کتیبههای بالای درها و طاقچههای دیوار مشاهده میشود.
انتهای پیام/