۱۴۰۳/۱۰/۲۶

سبزی بورس پس از استراحت ۲روزه

بورس تهران، در روز دوشنبه با موج جدیدی از تقاضا همراه شد، به‌طوری‌که شاخص کل بورس با افزایش ۹ هزار‌ واحدی در محدوده ۲ میلیون و ۸۶۶ هزار واحد تثبیت شد.
سبزی بورس پس از استراحت ۲روزه

به گزارش اخبارساخته ها؛ بورس تهران، در روز دوشنبه با موج جدیدی از تقاضا همراه شد، به‌طوری‌که شاخص‌کل بورس با افزایش ۹هزار‌واحدی در محدوده ۲میلیون و ۸۶۶هزار واحد تثبیت شد، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن با افزایش ‌هزار و ۸۰۰واحدی، محدوده ۹۰۰هزار واحد را حفظ کرد.

ارزش معاملات خرد نیز نسبت به‌روز یکشنبه بهبود یافت و به بیش از ۱۲هزار‌میلیارد‌تومان افزایش‌یافت.

در روز دوشنبه، با ورود ۴۶۶میلیارد‌تومان پول حقیقی به گردونه معاملات بازار سهام نیز بخشی از خروج ۴هزار‌ میلیارد‌تومانی دو روز ابتدایی هفته جبران شد. در دو روز اول هفته، نماگر اصلی با کاهش ۳درصدی ارتفاع روزهای سرخی را تجربه کرد. با وجود آنکه ازدست‌رفتن کانال ۲میلیون و ۹۰۰هزار واحد، بازار را قدری نگران کرد، اما همچنان متغیرهای اقتصادی، تمام‌قد از صعود بازار حمایت خواهند کرد. به‌نظر می‌رسد در صورتی‌که خطرات سیاسی گریبان‌گیر بازار نشود، هر عرضه کوتاه‌مدت در بازار با موج جدیدی از تقاضا همراه خواهدشد.

پایان عرضه هیجانی سهام؟

بازار سهام در آغاز هفته با افت قابل‌توجهی مواجه شد، به‌‌‌‌‌‌طوری که شاخص‌کل با کاهش ۳‌درصدی از کانال ۲‌میلیون و ۹۰۰‌هزار واحد خارج شد و ارزش معاملات نیز کاهش محسوسی را نشان‌داد. بسیاری از فعالان بورس تهران انتظار داشتند با نزدیک‌شدن شاخص‌کل به محدوده ۳‌میلیون واحد، شاهد اصلاح قابل‌توجهی در قیمت نمادهای مختلف باشیم، به‌خصوص آنکه شاخص‌‌‌‌‌‌سازان بورسی با رشد قابل‌توجهی همراه شده و باید قدری متعادل‌‌‌‌‌‌تر از گذشته رفتار می‌کردند؛ این در حالی است که شاخص هموزن نیز پس از عبور از سقف تاریخی خود و ادامه روند صعودی با شتاب بیشتر از گذشته، نشانه‌های اصلاح را در بازار نشان می‌داد، با این‌حال اخبار و عوامل سیاسی در روز دوشنبه باعث شد بخشی از افت قیمت‌ها جبران شود.

خبرهای مربوط به احتمال تصویب FATF، همچنین گمانه‌‌‌‌‌‌زنی‌‌‌‌‌‌ها درباره مذاکرات هسته‌‌‌‌‌‌ای، موجب شد که بازار سهام‌ بار دیگر با تقاضای دوباره مواجه شود. این وضعیت نشان می‌دهد؛ متغیرهای اقتصادی و سیاسی همچنان تاثیر عمده‌ای بر روند بازار دارند و عرضه‌های سنگین در بازار با تقاضای مناسب پاسخ‌داده می‌شود. در روزهایی که شاخص‌کل در نزدیکی مرز حساس ۳‌میلیون واحد قرار داشت، ارزش معاملات کاهش قابل‌توجهی پیدا کرد. سطح ۳‌میلیون واحد، پیش‌‌‌‌‌‌تر نیز مورد‌توجه اهالی بازار بود و بسیاری از بورسی‌‌‌‌‌‌ها انتظار داشتند که بخشی از سودهای کسب‌‌‌‌‌‌شده در جریان روند اخیر توسط سرمایه‌گذاران شناسایی شود؛ این در حالی است که افت ارزش معاملات و کاهش میانگین آن در کوتاه‌مدت، نشانه‌هایی از نیاز به اصلاح در بازار ایجاد ‌کرده‌بود. به‌عنوان مثال، میانگین ارزش معاملات روزانه که در رالی آبان و آذر به بیش از ۱۵‌هزار‌ میلیارد‌تومان رسیده بود، در روزهای اخیر به زیر ۱۲‌هزار ‌میلیارد‌تومان کاهش‌یافت و حتی به ۱۰‌هزار‌ میلیارد‌تومان نیز رسید.

با وجود این، فاصله ارزش دلاری بازار و معاملات با سقف تاریخی همچنان قابل‌توجه است و بازار احتمالا اجازه نخواهد داد این بازدهی دلاری در کوتاه‌مدت از بین برود. ارزش دلاری معاملات همچنان در حدود ۱۵۰‌میلیون دلار است و با سطح ۵۰۰‌میلیون دلار روزانه فاصله زیادی دارد، همچنین ارزش بازار ۱۳۰‌میلیارد دلاری کنونی با سقف ۲۰۰‌میلیارد دلاری پیشین فاصله دارد. این شکاف می‌تواند با عواملی نظیر رشد قیمت دلار توافقی جبران شود. دلار توافقی که تارگت‌‌‌‌‌‌های بالای ۷۰هزار‌تومان را برای سال‌جاری مدنظر دارد و احتمالا میانگین آن برای سال‌آینده، حدود ۸۰هزار‌تومان خواهد بود.

علاوه بر این، افزایش نسبت P/E بازار از کف ۶واحد به ۸‌واحد، نشان‌دهنده آمادگی بازار برای ادامه صعود است. هرچند ریسک نزدیک‌‌‌‌‌‌شدن به حضور ترامپ در کاخ‌سفید موجب کاهش P/E انتظاری بازار خواهدشد، اما به‌نظر می‌رسد اثر رشد قیمت دلار در سود خالص شرکت‌ها بالاتر از وزن ریسک‌های سیاسی باشد.

از این‌رو، بازار می‌تواند حداکثر P/E‌در حوالی اردیبهشت سال۱۴۰۲ یا محدوده ۱۲واحد را در کوتاه‌مدت ببیند. پیش‌بینی می‌شود در هفته‌های آینده، در صورت عدم‌افزایش ریسک‌های سیستماتیک، تقاضای ملایم‌‌‌‌‌‌تری به سمت نمادهای شاخص‌‌‌‌‌‌ساز روانه شود و فرصت برای رشد سهام کوچک و متوسط فراهم آید. شاخص هموزن نیز همچنان پتانسیل عبور از مرز یک‌میلیون واحد را دارد و شاخص‌کل می‌تواند با جذب نقدینگی جدید، از سطح روانی ۳‌میلیون واحد عبور‌کرده و در این محدوده تثبیت شود.

تکنیکال از بازار چه می‌گوید؟

شاخص‌کل، در حالی به مقاومت داینامیک ۲.۸میلیون واحد نزدیک شد و تا مرز ۳میلیون واحد هم پیشروی کرد که انتظار می‌رود‌ یک اصلاح کوتاه‌مدت در پیشگاه بازار قرار داشته‌باشد و در صورتی‌که سناریویی مبنی‌بر اصلاح محتمل باشد، احتمالا شاخص‌کل بورس تا محدوده کف ۲.۷میلیون واحد جای اصلاح خواهدداشت. این محدوده از آن‌رو‌ انتخاب شده‌است که تقاضای بالا در بازار سهام اجازه کاهش بیشتر ارتفاع در نماگرهای بورسی را نخواهد داد. در سناریوی دیگر می‌توان ادامه صعود با اخبار سیاسی منتشرشده را انتظار داشت. اگر این مهم به‌وقوع بپیوندد، انتظار می‌رود شاخص هموزن دوباره مانند هفته‌‌‌‌‌‌ قبل، با سرعت بیشتری به سمت اهداف قیمتی پیش‌‌‌‌‌‌رو‌ حرکت کند.

شاخص هموزن نیز احتمالا موفق خواهدشد تا بالای ۹۰۰هزار واحد تثبیت‌شده تا به سمت محدوده یک‌میلیون واحد نیز حمله ‌‌‌‌‌‌ور شود. بورس به لحاظ بنیادی نیز انگیزه آن را دارد تا از ۳میلیون واحد عبور‌کرده و شاهد دور جدیدی از ورود پول حقیقی باشد، چراکه با همه سنجه‌‌‌‌‌‌های آماری نظیر ارزش بازار و معاملات در کنار نسبت P/E با فرض نزدیک‌‌‌‌‌‌شدن این سنجه‌‌‌‌‌‌ها به میانگین تاریخی خود، می‌توان به شاخص‌کل ۳.۵میلیون‌واحدی دست‌یافت. این درحالی است که انتظارات مثبت شکل‌گرفته از صورت‌های مالی ۹ماهه که در روزهای آینده میهمان سامانه کدال هستند، در روند کلی بازار و هیجانات شکل‌گرفته در آن موثر واقع خواهندشد.

انتهای پیام/

منبع خبر: دنیای اقتصاد

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید