۱۴۰۳/۰۲/۳۰

انواع نبشی ها کدامند و چه کاربردهایی دارند؟

نبشی از مهم ترین مصالح ساختمانی است، به طور کلی نبشی ها به دو روش فابریک و پرسی تولید می گردد و از نظر ظاهر به بال مساوی و نامساوی تقسیم بندی می شوند. از جمله کاربردهای نبشی می توانیم به ساختن ستون، ساختن خرپا، ساختن سقف کرمیت برای بال بالایی تیرچه و غیره اشاره کرد.
انواع نبشی ها کدامند و چه کاربردهایی دارند؟

به گزارش اخبار ساخته ها؛ قطعه فلزی که در سازه های فلزی استفاده می شود را نبشی می نامند. می توان گفت که وظیفه اتصال دو قسمت فلزی به یکدیگر بر عهده نبشی می باشد. در واقع نبشی ها برای متصل کردن پل ها به ستون ها و صفحات به ستون ها مورد استفاده قرار می گیرند. علاوه بر این، نبشی برای ساخت خرپا نیز استفاده می شود.نبشی از مهم ترین مصالح ساختمانی است که به صورت تنها یا مرکب در صنعت ساختمان سازی به کار برده می شود. دلیل این موضوع را می توان داشتن دو ضلع عمود بر هم در سازه فلزی دانست. به طور کلی اصطلاح نبشی از کلمه نبش گرفته شده است. در واقع این کلمه به معنی کنج و پیچ می باشد. ظاهر نبشی نیز دقیقا نشان دهنده یک پیچ یا سوق می باشد.

نبشی ها دارای کاربرد گسترده ای در سازه های فلزی می باشند که با توجه به طرح ارائه شده توسط مهندسان، نبشی ها را به صورت شاخه و خورد شده یا نبشی لقمه به کار می برند. با اینکه نبشی در ساختمان سازی کاربرد زیادی دارد، اما از آن استفاده های صنعتی فراوانی نیز می شود.

 

انواع نبشی از نظر ظاهر

نبشی ها انواع مختلفی دارند. یکی از نبشی هایی که در هنگام خرید بسیار زیاد با آن مواجه می شوید، نبشی آهنی است. این نوع از نبشی در سازه های مختلفی استفاده می شود.

نبشی ها در انواع مختلفی در بازار عرضه می شوند. به طور کلی نبشی ها را می توان به دو دسته بال مساوی و بال نامساوی تقسیم بندی کرد. همان طور که از اسم آن ها مشخص است می توان گفت که تفاوت نبشی ها به غیر از روش های تولید، در اندازه بال های آن ها می باشند. در ادامه قصد داریم در مورد هر یک از انواع نبشی ها اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.

نبشی بال مساوی

بال های این نبشی ها هم اندازه بوده و بر یکدیگر عمود شده است. از نظر شکل ظاهری نیز این نوع نبشی شبیه V یا L انگلیسی می باشد. فرض کنید نبشی ۵۰*۵۰*۵ داریم، دو پارامتر ۵۰*۵۰ اندازه دو بال نبشی و پارامتر ۵ ضخامت نبشی را نشان می دهند. اگر نبشی از دو بال مساوی تشکیل شده باشد، برای مثال L100 یعنی اندازه بال های نبشی بال مساوی دارای طول ۱۰۰ میلیمتر هستند و در هنگام خرید نبشی می توانید آن را بر روی نبشی مشاهده کنید.

نبشی اسپیرال

نبشی اسپیرال از نظر ظاهر به صورت بال مساوی است که به دو روش فابریک و پرسی تولید می شود، این نوع نبشی به دلیل انعطاف پذیری بالایی که دارد بسیار کاربردی و دارای عمر بالایی است. نبشی اسپیرال بال مساوی در ابعاد ۲۰*۲۰*۲ تا ۵۰*۵۰*۵ تولید می گردد.

نبشی بال نامساوی

بال این نوع از نبشی ها برابر نیست، بلکه یکی از طول ها از دیگری بزرگتر است، به همین دلیل به این نوع از نبشی، نبشی بال نامساوی می گویند و از نظر شکل ظاهری شبیه L انگلیسی هستند. برای مثال نبشی بال نامساوی ۱۰*۸۰*۱۲۰، نشان می دهد، اندازه بال بزرگ تر ۱۲۰ و اندازه بال کوچک تر ۸۰ است. همچنین استانداردهای این نوع از نبشی ST37 ,ST52 ,ST44 هستند.

 

انواع نبشی از نظر روش تولید

نبشی ها غیر از اینکه ممکن است از نظر ظاهر متفاوت باشند، از لحاظ روش های تولید نیز فرق هایی دارند. نبشی ها به دو روش پرسی و فابریک دسته بندی می شوند که در اینجا به صورت مقایسه کردن این دو روش، به شرح مختصری درباره آن ها پرداخته ایم:

نبشی پرسی و فابریک

برای تولید نبشی پرسی از ورق در حالی که برای تولید نبشی فابریک از شمش استفاده می کنند.

در تولید نبشی پرسی، از دستگاه رول فرمینگ به منظور پرس کردن ورق های فولادی که برش خورده شده اند، استفاده می شود. از آن جایی که این دستگاه از سرعت بالایی برخوردار است، می تواند در طی زمان کوتاهی تعداد زیادی از این نوع از نبشی ها را تولید کند.این در حالی است که شمش های نبشی فابریک را وارد کوره حرارتی کرده و با عبور آن ها از قفسه های مخصوص، مقطع آن ها کاهش یافته و به نبشی تبدیل می شوند.

نبشی کرنربید

نبشی کرنربید به عنوان اجزای مهم در ساخت کناف ساختمان کاربرد دارد. همچنین این نوع نبشی در ستون، سقف کاذب، دیوارها و غیره قابل استفاده می باشد. نبشی کرنربید از نظر ساخت و جنس دارای انواع مختلفی هستند، از نظر جنس به گالوانیزه، کاغذی و پلیمر (پلاستیکی) و از نظر سازه به نبشی کرنربید C شکل، U شکل، کرنر تراز، سقفی، UD28 ،CD60 و L25 دسته بندی می شوند.

نبشی آلومینیومی

همانطور که از نام آن پیداست نبشی آلومینیوم از فلز سبک آلومینیوم، به دو روش پرسی و فابریک تولید می شود. ویژگی های نبشی آلومینیوم، حمل آسان به علت وزن سبک، مقاوم در برابر خوردگی و پوسیدگی، قابلیت بازیافت مجدد و غیره هستند و در خطوط انتقال برق، انواع سازه‌ ها، ساخت پل‌ های شهری، صنایع هوایی و دریایی و غیره مورد استفاده قرار می گیرد.

 

کاربرد نبشی

نبشی کاربردهای متفاوتی دارد. از جمله کاربردهای این محصول می توانیم به استفاده از آن برای متصل نمودن پل به ستون، تیرآهن به بیم های باربر، ساختن ستون، ساختن خرپا، ساختن سقف کرمیت برای بال بالایی تیرچه و همچنین برای اتصالات نیم گیردار و گیردار و بسیاری دیگر از موارد اشاره کنیم.

در سقف های کرمیت برای بال بالایی تیرچه نبشی, تسمه یا ناودانی به کار برده می شود و در درون بتن پوششی قرار می گیرد، با اینکه استفاده از نبشی رایج تر است.

برای اتصالات ساده در سازه از نبشی استفاده می کنند. انواع اتصالات را می توان این گونه نام برد: اتصال نبشی جان، اتصال با نبشی نشیمنی تقویت شده و تقویت نشده، اتصال نیم گیردار یعنی صلب و غیره.

در سازه های متعارف فولادی، اتصالات تیر به ستون معمولا با فرض صلب کامل یا مفصل ایده آل طراحی می شوند. با این حال می توان گفت که بیشتر اتصالات واقعی تیر به ستون، رفتاری مشابه اتصالات نیمه صلب دارند. یکی از انواع اتصالات متداول در سازه های فولادی، اتصال یا نبشی جان و ورق جان می باشد که در صورت تقویت نبشی یا ورق اتصال، اتصال از نوع ساده به سمت اتصال نیمه صلب سوق پیدا می کند.

انتهای پیام/

منبع خبر: آهن آلات

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید