۱۴۰۳/۱۱/۰۶

آلاشت یکی از شهرهای مازندران

نام آلاشت در زبان مازندرانی به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه آن احتمالاً وجود عقاب های فراوان در کوه های بلند این منطقه است.
آلاشت یکی از شهرهای مازندران

به گزارش اخبار ساخته ها؛ آلاشْت یکی از شهرهای شهرستان سوادکوه در استان مازندران ایران است. مردم آلاشت از قومیت طبری هستند و به گویش مازندرانی  صحبت می‌ کنند. نام آلاشت در زبان مازندرانی به معنی آشیانه عقاب است. وجه تسمیه آن احتمالاً وجود عقاب های. فراوان در کوه‌ های بلند این منطقه است. راه دسترسی به آلاشت در شهر پل سفید قرار دارد. محل تولد رضاشاه در زمان حکومت پهلوی با عنوان «زادگاه بنیان‌ گذار پهلوی» شناخته می‌ شد و اکنون به عنوان موزه مردم شناسی آلاشت پذیرای گردشگران و توریست ها است.

محله قدیمی آلاشت در ۱۹ تیرماه سال ۱۳۴۸ هجری شمسی توسط  وزارت فرهنگ و هنر به دلیل داشتن شاخصه‌ های معماری بومی و ارزشمند با شماره ثبت ۸۶۷ ثبت ملی شد.

کوچه‌ های تنگ و باریک با مصالح بومی، سقف‌ های تخته  پوش، جداره‌ های ارزشمند همه و همه  نشانی از اصالت این بافت تاریخی می‌ باشد، بافت قدیمی و کوچه‌ های شهر مقیاسی انسانی داشته و دارای ارزش تاریخی می‌ باشد.

آلاشت به دلیل موقعیت جغرافیایی خود، کمتر مورد توجه فاتحین ایران بوده است. خانه‌ ای که رضاشاه در آن به دنیا آمد، در حال حاضر موزه مردم‌ شناسی است. این بنا با قدمت ۲۰۰ ساله در دهه ۸۰ از کتابخانه به موزه مردم‌ شناسی تغییر کاربری شد و عموم مردم برای بازدید از آن اقدام می‌ نمایند. علاوه بر موزهٔ مردم‌ شناسی، مسجد امام حسین توسط حسین لرزاده معمار نام آشنا دوره پهلوی دوم نیز نزد مردم از اهمیت خاصی برخوردار است این مسجد در سال ۱۳۵۲ به‌دستور محمدرضاشاه، پادشاه وقت ایران ساخته  شد. مسجد امام حسین با معماری منحصربه‌ فرد، طاق‌ نماهای جناغی، پلان درون‌ گرا و کشیدگی باسیلیکایی و گنبد ۱۲ وجهی رک یکی از زیباترین مساجد شمال ایران بوده که با مصالح مختص به اقلیم سرد و کوهستانی (عمدتاً سنگ) چشم هر بیننده‌ ای را به خود جذب می‌ نماید.

جز این دو ساختمان، ساختمان خاص دیگری در جنوب شرقی آلاشت و در جوار روستای گلیان به نام دختر پاک وجود دارد، این ساختمان مقبره یک دختر معصوم بوده که از زمان‌های قدیم معتقد بوده‌ اند تنها زنان می‌ توانند از این آرامگاه بازدید نمایند و مردان حق ندارند وارد این مزار شوند، طبق مستندات و مطالعات انجام شده این مقبره از قبل معبد آناهیتا  (الهه آب) بوده است و سه مشخصه معابد آناهیتا (بالای تپه بودن، نزدیک رودخانه  بودن و پلان مربع مستطیل) را داراست.

انتهای پیام/

منبع: دانشنامه تبرستان و مازندران نوشته جهانگیر نصری اشرفی جلد سوم

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید