طبق داده‌ها و آمارهای بانک مرکزی ایران، معاملات ۱۱ماهه سال ۱۴۰۲ کمترین مقدار معاملات مسکن از سال ۱۳۹۵ و حتی قبل از آن بوده است.

براساس این داده‌ها، معاملات مسکن سال ۱۴۰۲ کاهش ۷۵ درصدی نسبت به معاملات ۱۱ماهه سال ۱۳۹۶ داشته که اوج معاملات مسکن در تهران بوده است.

قابل ذکر است از آنجایی‌که بین ۷۰ تا ۷۵ و حتی ۸۰ درصد از معاملات مسکن در شهر تهران جزء معاملات سرمایه‌ای و سفته‌بازانه است، سقوط ۶۰ درصدی معاملات مسکن در سال گذشته و خروج گروه‌های مذکور از بازار و ناامیدی آنها از جهش قیمت‌ها، نشانه مهمی از موفقیت سیاست کنترل تورم دولت است.

کارشناسان اقتصاد مسکن بر این باور هستند که امسال جهش تولید مسکن می تواند به تحقق جهش تولید با مشارکت مردم کمک کند.

اما داوود بیگی‌نژاد نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک در رابطه با وضعیت معاملات مسکن در سال ۱۴۰۲ می گوید: بهترین فصل خرید و فروش مسکن سه ماه آخر سال است، تعداد قراردادهایی که در دو ماه آخر سال ۱۴۰۲ ثبت شد متفاوت از ماه‌های قبل بوده و یک رونق نسبی در تعداد قراردادها وجود داشته است.

وی ادامه داد: اما اینکه معاملات مسکن در سال ۱۴۰۲ را با سال ۱۴۰۱ مقایسه کنیم قطعا آمارها حکایت از کاهش تعداد خرید و فروش مسکن بنا به دلایل زیادی خواهد داشت.

بیگی نژاد با اشاره به اینکه حدود ۳۴۰۰ قرارداد مسکن در مناطق ۲۲گانه در شهر تهران به ثبت رسیده است افزود: روند آماری رو به رشد بوده و حدود ۱۷ درصد افزایش را در تعداد شاهد هستیم. اما باید بدانیم در شهر تهران حداقل باید ماهانه حدود ۱۰ هزار قرارداد خرید و فروش مسکن داشته باشیم تا بگوییم این بخش در یک تعادل نسبی که مرز بین رونق و رکود است، قرار بگیرد.

وی تصریح کرد: به‌عبارت دیگر تعادل بازار مسکن با معامله ۱۰ هزار فقره برقرار می‌شود،‌ بنابراین در آذرماه حدود ۶۰۰۰ فقره معامله از تعدادی که یک بازار صحیح دارد، فاصله داریم.