دوغاب و موارد استفاده آن
به گزارش خبرنگار اخبار ساختهها؛ استفاده از دوغاب و آشنایی با شیوههای کاربرد آن، در حل بخش قابل توجهی از مشکلات ساختمان مؤثر است.
دوغاب سوسپانسیونی متشکل از آب و سیمان است که به منظور ساخت بتن تهیه میشود. البته به عنوان سوسپانسیونی متشکل از پودرهای سرامیکی و پودر سنگ، به منظور درزگیری و مقاومسازی کاشی و سرامیک نیز این ترکیب به کار گرفته میشود.
ضرورت استفاده از دوغاب
یکی از فاکتورهای جزئی اما کلیدی در پروسههای ساختمانسازی استفاده از همین ترکیب است.
چنانچه دستاندرکار ساختمانسازی هستید، حتماً این را میدانید که بتنهای استفادهشده در فونداسیونها ممکن است واجد درز و فاصله باشند که اگر پر نشوند میتوانند مقاومت نهایی سازه را تهدید کنند. به نظر شما برای جلوگیری از این اتفاق، باید از چه ترکیبی استفاده شود؟ آیا ترکیبی وجود دارد که بتواند حتی در بین درزهای بسیار ظریف بتن رسوخ کند؟ جواب کلیه این سؤالها در آشنایی با انواع سوسپانسیون دوغاب است.
این ترکیب حیاتی در انواع متنوعی ساخته میشود که هر نمونه سازگار با نوع ویژهای از بتن میباشد. به علاوه حتی در موارد جزئی، برای پر کردن درزهای سرامیک و انجام عملیات کاشیکاری نیز بسیار کاربردی است. سازگاری این سوسپانسیون با اغلب متریالها امکانپذیر است، تا جایی که به منظور پر کردن فاصله در اغلب حالتها مثل موزاییک، بتن، سرامیک، سنگ و کاشی به شکلی مؤثر استفاده میشود. برای آنکه بدانیم با دوغاب به چه صورت میتوان کارکرد، باید شناخت بیشتری از این ترکیب داشته باشیم.
کاربرد دوغاب (آشنایی با دوغاب سیمانی)
هنگامی که میزان مورد نیاز سیمان را به همراه میزان معینی از آب مخلوط کنیم، در نهایت ترکیب ویسکوزیته حاصل را دوغاب مینامند. از آنجایی که متریال اصلی استفادهشده سیمان است، اصطلاحاً به آن دوغاب سیمانی گفته میشود.
مخلوط حاصل در مواردی مثل پر نمودن فواصل بین سرامیک کاربرد دارد و حتی امروزه دوغابهای بسیار رقیقی در بازار عرضه شدهاند که برای پر کردن درز کاشی و سرامیک سرویسهای بهداشتی در تمامی فضاهای کاربری استفاده میشوند. نحوه استفاده از این ترکیب بستگی به فضای کاربری و مصالح استفادهشده دارد. به طور مثال میتوان از طریق تزریق دوغاب درزگیری را انجام داد.
نوع دیگری از دوغاب (ترکیب سیمان سفید)
این دوغاب از دو ترکیب اصلی به نام سیمان سفید و پودر سنگ ساخته شده است.
انواع رنگی همراه با رنگهای پودری
مخلوطی از پودر سنگ و سیمان بیرنگ و آب و رنگهای خشک و پودری (بسته به نوع کاربرد)
انواع رنگی همراه با رنگهای آکریلیک
برای تولید این نمونه باید از ترکیب پودر سنگ و آب و سیمان بیرنگ و رنگ اکریلیک با توجه به نوع نیاز استفاده کنیم. در برخی از موارد نیز در انتهای کار، محلول رقیقشده ای از رنگ را پس از سیمانکاری بر روی کار میریزند تا سیمانِ تازه رنگ بگیرد. سپس رنگ باقیمانده بر روی کاشیها را پاک میکنند.
ترکیب سیمان خاکستری و دودی
برای به دست آوردن این نوع دوغاب، کافی است از پودر سنگ و آب و پودر سیمان سیاه استفاده کنیم. چرا که تنها رنگ خاکستری این سیمان کفایت میکند و نیازی به اضافه کردن رنگ مضاعف نیست.
ترکیب سیمان مشکی
چنانچه بخواهیم مخلوط نهایی رنگ مشکی داشته باشد، لازم است پس از مخلوط کردن پودر سیمان سیاه و آب و پودر سنگ، از رنگهای مشکی که پایه آب دارند (مثلاً اکریلیک) بهره ببریم.
ترکیبات سازنده دوغاب چیست؟
چنانچه منظور از دوغاب انواع سیمانی آن باشد، ترکیبات مشتق از آب، سیمان و سایر مواد اضافهشده، نوع دوغاب مورد نیاز ما را تأمین میکند.
موارد استفاده دوغاب چیست؟ (دوغاب سیمانی، عایق آب)
چنانچه سازه نیازمند محافظت خاص در مقابل رطوبت باشد، از این ترکیب به عنوان یک عایق برای پیشگیری از ورود آب استفاده میشود.
فونداسیون
از آنجایی که از دوغاب در هنگام فونداسیون ابتدایی در تمامی سازهها استفاده میشود، بهکارگیری درست آن در ساخت و ساز از ضرورت بالایی برخوردار است. چرا که در صورت عدم کیفیت مطلوب، احتمال فرونشست سازه پس از مدتی وجود دارد.
پیریزی
مسلماً به منظور انجام یک پیریزی مطلوب کارهای زیادی میتوان کرد، اما بدون شک یکی از کلیدیترین گامها در این پروسه بهرهگیری از دوغاب باکیفیت به منظور پرکردن فضاهای خالی بین بتن است، چرا که جلوگیری از نفوذ آب، مقاومت نهایی سازه را در برابر فشارهای ناشی از بارهای وارده به دنبال دارد.
ملات و درون پیریزی
یکی از علل استفاده از این ترکیب در ملات و درون پیریزی ساختمان این است که پس از سفت و سخت شدن، مانع از ورود کوچکترین رطوبتی به درون سازه خواهد شد. کیفیت سیمان استفادهشده میتواند کیفیت نهایی دوغاب را مشخص کند.
بتنریزی
هنگامی که پروسه بتنریزی انجام میگیرد، سازه در حالت فعلی، واجد ناصافی و ناهمواریهای متعدد است که قرارگیری سایر تجهیزات بر روی چنین سطحی مشکل خواهد بود. در این حالت به منظور رفع این مشکل از دوغاب سیمان کمک میگیرند تا این ناصافیها به حداقل برسد.
پیریزی پایههای پل
دوغابهای سیمانی، علاوه بر نقشی که در ساخت سازه ایفا میکنند، به همراه ترکیبات مضاعف دیگر میتوانند در پیریزی پایههای پل نیز استفاده شوند.
فیکس کردن میلگرد یا میله
هنگامی که قرار است میلگرد یا میله را در محلی فیکس کنند، استفاده از دوغاب ضروری است. هرچند که میتوان از ترکیبات دیگری مثل آسفالت نیز بهره برد، اما از لحاظ قیمتی این کار بهصرفه نیست.
ساخت سد
در هنگام ساخت سد، در مرحله بسترسازی، برای به حداقل رساندن نفوذ آب به زمین، از ترکیب دوغاب به همراه ترکیبات دیگر استفاده میشود.
انتهای پیام/
انتهای پیام/