انواع مجوزهای ساخت و قوانین ساخت مسکن
به گزارش اخبار ساخته ها؛ امروزه سبک زندگی آپارتماننشینی اهمیت بیشتری پیدا کرده است، و افراد بسیار نزدیک به هم زندگی میکنند. برای شروع ساخت و ساز نمیتوان هر کاری که مورد دلخواه بود را انجام داد و باید تحت نظر نهادهای مربوطه صورت بگیرد. شهرداری در مرکز این ساخت و ساز است و قوانین آن نیز نسبت به دیگر نهادها از اولویت بالایی برخوردار است. پس بنابراین برای ساخت و ساز اولین مرحله دریافت مجوزهای لازم از شهرداری است.
قوانین ساخت مسکن و وضعیت طرحهای شهری
بسیاری از مواقع این جمله را شنیدهایم که فلان خانه درون طرح قرار دارد. این به چه معناست؟ در واقع زمانی که شهرداری طرحهای تفصیلی مسکن را اجرا میکند، برخی خانهها نیز در این طرح گنجانده میشوند. این طرحها بخصوص در شهرهای بزرگ بسیار اجرا میشود که در مناطق مختلف شهر شرایطی خاصی برای ساخت و ساز وجود دارد. رعایت قوانین ساخت مسکن در اینگونه مواقع برای افرادی که میخواهند ساخت و ساز را شروع کنند الزامی است.
در هر منطقه از شهرهای بزرگ مانند تهران، مثلا در مناطق شمالی و جنوبی آن شرایط برای ساخت و ساز متفاوت است. این تفاوتها را شرایط آن منطقه مشخص میکند، که هر کدام از پیمانکاران باید طبق دستورالعملهای گفته شده عمل کنند.
چه زمانهایی نیاز به گرفتن مجوز داریم
هر ساخت و سازی که نیاز به اضافه کردن و تغییرات عمده داشته باشد، باید مجوز ساخت از شهرداری را دریافت کند.
برخی از ساخت و سازها ممکن است به افراد متخصص نیاز داشته باشد، مانند تعویض و کار بر روی خطوط گاز که در این صورت باید به اداره گاز اطلاع داده شود. هر تغییری در این رابطه و مانند آن، توسط صاحب ملک ممنوع است و باید مراحل قانونی را طی کند.
هر منطقه الزامات خاص خود را برای مجوزها دارد، و هر کدام از این مناطق به صورت جداگانه آن را تدوین میکنند. بهترین کار این است، برای اینکه اطمینان حاصل کنید، اول به شهرداری منطقه خود مراجعه کنید و سپس تغییرات در ساخت و ساز را شروع کنید. چرا که بعضی مناطق، شما برای کوچکترین تغییرات نیاز به گرفتن مجوز دارید.
اقدامها و مجوزهای اولیه برای ساخت مسکن
برخی از ملکها بافت فرسودهای دارند و اگر مالکان آن قصد بازسازی و هرگونه تغییر در این ملکهای فرسوده را داشته باشند باید در ابتدا به شهرداری مراجعه کنند. دفترهای خدمات الکترونیک تمام مراحل تشکیل پرونده را انجام میدهند. ارائه مدارک اولیه : اصل و کپی سند ملک، کارت شناسایی ملک و برگه تسویه حساب عوارض شهرداری برای تشکیل پرونده الزامی است.
بعد از اینکه پرونده مربوطه تشکیل شد، اینبار کارشناسان با حضور در ملک شما تمامی مشخصات آن را بررسی و زیرنظر میگیرند. آنها تمام جزئیات ملک را با سند آن مطابقت میدهند و به شما خواهند گفت که مجاز به ساخت چه ملکی با چه ویژگیهایی هستید.
هر ساختمان بنا به متراژی که دارد، طبق قوانین ساخت مسکن میتواند تا تعداد محدودی طبقه روی آن بنا کند. هر چقدر که متراژ و زیربنای ساختمان استاندارد باشد میتواند تعداد طبقات بیشتر از ۴ تا باشد.
نکته حائز اهمیت این است که مجوز ساخت و ساز مدت اعتبار برای آن مشخص شده است، به این معنی که برای استفاده از این مجوز مدت زمان خاصی تعیین شده است که در صورتی اعتبار آن تمام شود دیگر قادر به استفاده از آن نخواهید بود. در کنار آن مدت زمانی به شما فرصت داده میشود تا ساخت ملک خود را به پایان برسانید که در صورتی در این مدت زمان نتوانید آن را به اتمام برسانید باید عوارض این تأخیر را نیز پرداخت کنید.
ساخت مسکن و گواهی پایان کار
با طی کردن مراحل قبلی؛ از جمله آگاهی از اینکه ملک شما در طرح باشد یا خیر، برای بازسازی ملک فرسوده اقدام کنید یا ساخت و سازها اختصاصی مانند خطوط گاز و همچنین اقدامهای اولیه مانند تشکیل پرونده حالا شما آماده دریافت پایان کار ساختمان هستید. گواهی پایان کار ساختمان یکی از مراحل ساخت خانه است که در صورت صادر نشدن آن برای ساخت و ساز تمام مراحل قبلی که انجام دادهاید بیفایده خواهد بود.
بعد از آنکه ساخت مسکن به پایان رسید حالا شما آمادهاید تا گواهی پایان کار را دریافت کنید. برای اینکار باید فرم درخواست پایان کار را پر کرده و عوارضی مورد نیاز را پرداخت کنید. این فرم به همراه مدارک مورد نیاز باید به دفتر اسناد رسمی برده شود تا کارشناسان برای بررسی و بازدید به محل ملک مراجعه کنند.
کاری که کارشناسان انجام میدهند این است که وضعیت ملک را با مجوزهای مربوطه مطابقت و بررسی میکنند و در صورت تأیید پایان کار برای شما صادر خواهد شد. اما اگر ملکی که ساخته شده تخلف داشته باشد در کمیسیونها ماده ۱۰۰ بررسی خواهد شد و مالک تا ۱۰ روز فرصت دارد در این کمیسیون حاضر شود و توضیحات مربوط به تخلف را ارائه دهد.
طبق قوانین ساخت مسکن برای رفع این تخلغات مالک باید جریمههای نقدی را پرداخت کند که در صورت پرداخت و نداشتن مشکل گواهی پایان کار ساختمان صادر میشود. در صورتی که مالک جریمههای مربوط به این تخلفات را پرداخت نکند مجددا پرونده بررسی میشود و در صورت صادر شدن حکم، اقدام به تخریب ملک خواهد شد. این حکم پس از صادر شدن بلافاصله اجرا نخواهد شد، چونکه مالک حق دارد نسبت به این حکم به دیوان عالی مراجعه کرده و حق اعتراض دارد.
در حقیقت گواهی پایان کار که صادر میشود به این معناست که شهرداری مهر تأیید بر تمام ساخت و سازهای ملک را زده و ساختمان میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. ساختمانهایی که نیز این گواهی را نداشته باشند هیچگونه سند ملکی برای آنها صادر نمیشود.
انتهای پیام/