۱۴۰۳/۰۹/۰۲

کمک بلاعوض برای تکمیل مسکن اقشار کم درآمد

معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی: برای اقشار کم درآمد در کنار وام، ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت می‌کنیم که خانه‌های نیمه کاره ، تکمیل شود.
کمک بلاعوض برای تکمیل مسکن اقشار کم درآمد

به گزارش اخبار ساخته ها؛ حسین زهی عضوکمیسیون عمران مجلس و جودی معاون بنیاد مسکن انقلاب اسلامی میهمانان برنامه صبح و گفتگو رادیو گفتگو بودند و به سوالات مجری درباره گرانی مسکن در کشور پاسخ دادند.
سوال: آقای حسین زهی احتمالا شما هم در رسانه‌ها دیدید این موضوع را که هم در تهران این اتفاق دارد می‌افتد و هم در برخی از استان‌ها و شهر‌های دیگر که در تهران خانواده‌هایی که به نیت زندگی متفاوت به پایتخت آمده اند برای کسب و کار جدید، اما هم شرایط کاری مناسب پیدا نکردند و هم موفق به اجاره خانه نشدند مثلاً در ترمینال آزادی تهران ساکن شدند و شب‌ها روی صندلی‌های ترمینال می‌خوابند یا در صندلی‌های پارک یا در حیاط بیمارستان در همدان خبر داشتیم که چادر زدند.
این گرانی مسکن فقط خاص پایتخت نیست و در اقصی نقاط کشور است. تحلیل و ارزیابی شما را از علت گرانی مسکن به عنوان عضو کمیسیون عمران مجلس بشنویم.
حسین زهی: با توجه به اینکه در کشور ما سالانه تورمی خاصی در حوزه‌های مختلف رخ می‌دهد مثل مسکن که ارتباط با دلار دارند متاسفانه همه چیز به یکدیگر به هم وابسته شده است و نه تنها در شهر‌های بزرگ بلکه در روستا‌ها هم متاسفانه تسری پیدا کرده است در بحث کرایه مسکن یا حتی ساخت و ساز‌هایی که دارد انجام می‌شود. این‌ها می‌توانند دولت به جد در بحث ساخت و ساز ورود پیدا کند و میدانیم در صنعت ساختمان چندین وزارتخانه دخیل هستند وزارتخانه راه و شهرسازی، وزارت صمت اگر نگاه کنید فولاد و سیمان بر می‌گردد به وزارت صمت همچنین وزارت کشور در بحث عوارض که شهرداری‌ها می‌گیرند که وابسته به دولت هستند و اعتبارات شان را از ساخت و ساز‌ها می‌گیرند. در بحث درآمد‌های نیرو‌های انسانی که کار می‌کنند شاید در وضعیت پروژه‌های ساختمان سازی، شرکت‌هایی هستند یا مجریانی هستند که به نوعی پرسنلی دارند که بیمه شان را پرداخت میکنند همزمان ما سه نوع بیمه در ساخت و ساز استفاده می‌کنیم یعنی به نوعی خودمان هم دخیل هستیم در بحث گران بودن مسکن، وقتی یک پرسنل یکجا بیمه پرداخت می‌کند نیازی نیست که جای دیگر هم پرداخت کند و، چون قانون تعیین شده که حتما در بحث بیمه کارگران ساختمانی باید این را از سازندگان درخواست کنیم باید این را بقبولانیم که اگر در جایی شرکتی است و لیست رد می‌شود به سازمان تامین اجتماعی دیگر نباید گرفته شود. اما در بحث کارتن خواب‌ها که می‌گویید در پایتخت و شهر‌های بزرگ در مراکز استان‌ها متاسفانه مشاهده می‌شود که خیلی از افراد روی نیمکت‌ها در پارک‌ها می‌خوابند، سال گذشته هم در بحث پشت‌بام‌ها خبری بود که چادر می‌زدند و کرایه می‌دادند و دولت باید به جد ورود پیدا کند اخیرا هم رئیس جمهور اعلام کرده که ما بتوانیم ودیعه مسکن بدهیم، ولی واقعا کفاف نمی‌کند. شما الان می‌بینید بعضی از شرکت‌های معتبر یا بنگاه‌های اقتصادی می‌توانند شاید خانه‌هایی کرایه کنند ولی کارگران عزیز که همین جا پیشاپیش هم روز معلم و هم روز کارگر را خدمت این عزیزان تبریک میگویم، واقعا نمی‌توانند یا تعاونی‌های مسکن که سالیان سال حق عضویت گرفتند و توانستند زمین بگیرند، ولی در ساخت و ساز‌ها نتوانستند درست پیش بروند، بیش از ۱۰، ۱۵ سال است که تعاونی‌ها تشکیل شدند تا سفت کاری، ولی بیشتر نتوانستند بروند، شاید در کلانشهر‌ها بیش از چهل درصد مردم مستاجر هستند.
باید دولت قانون خاصی اعلام کند به مجلس که مجلس هم بتواند مصوب کند و با همه این تفاسیر کمیسیون عمران پیگیری کرده و جلسات متعددی با وزرا‌های مختلف گذاشته و تصمیماتی گرفته شده امیدواریم انشاالله در هفته‌های بعد قانون خاصی در بحث مستاجر بتوانیم تعبیه کنیم. در سال گذشته با توجه به اینکه کرونا بود گفتیم در کلانشهر‌ها ۲۰درصد و در مابقی این شهر‌ها ۱۵ درصد که، چون پشتوانه‌ای نداشت و قابلیت اجرایی نداشت متاسفانه رعایت نشد. این برمیگردد بعد به خانواده‌های عزیز که وقتی کارکنشان در شهر دیگری است و نمی‌تواند خانه اجاره کند خودش گسستگی خانواده را به وجود می‌آورد. چون دولت از طریق قانون جمعیت جوانی را لحاظ می‌کند باید همزمان با این، قانون مستاجر را باید پیگیری کند که کار را انجام دهد و اگرنه ما سال به سال در تابستان خبر می‌دهیم که حتما این کار را انجام می‌دهیم و قاعدتا مشکلاتی پیش خواهد آمد. نیاز است که دولت، مجلس و بانک‌ها همکاری کنند مهم‌تر از همه صاحبخانه‌ها هم باید مراعات کنند که عزیزان بتوانند، چون خیلی از خانه‌ها خالی از سکنه هستند قانون مالیاتی که بر خانه‌های لوکس و خانه‌های خالی از سکنه است وزارت دارایی و وزارت راه و شهرسازی، وزارت کشور باید به طور جدی پیگیری کنند که بتوانیم اگر خانه‌هایی که خالی هستند اگر مالیات به صورت پلکانی در آن وضع شده و قانون هم است اگر رعایت هم بشود خیلی از عزیزان حاضر هستند خانه هایشان را اجاره دهند، چون مشوق‌هایی لحاظ شده کسانی که خانه‌هایشان را اجاره دهند در بحث امور مالیاتی ما بتوانیم کمک‌هایی به این عزیزان کنیم و نیاز است که خود مردم هم پای کار باشند.
سوال: آقای جودی بنیاد مسکن در حوزه ساخت مسکن به ویژه در روستا‌ها و مناطق محروم برنامه‌ریزی‌ها و اقداماتی دارد هم تحلیل شما را از شرایط فعلی بشنویم و اینکه چه برنامه‌هایی در دستور کار شما است؟
جودی: اگر یک آسیب شناسی واقعی انجام شود شاید ریشه بد مسکن یا معضل مسکن در روستا‌ها است در رستا‌ها هم دو مسئله وجود دارد یکی بحث کیفیت مسکن است، یکی بحث کار و معیشت و اشتغال است. بنیاد مسکن به عنوان متولی بحث کاربردی روستا‌ها الحمدالله از چند سال پیش کار بازسازی مسکن را در روستا‌ها ما شروع کردیم از سال ۸۴ سالانه ۲۰۰ هزار واحد مسکونی را از طریق سیستم بانکی حمایت می‌کنیم که بتوانند خانه بسازند. پس اگر واقعا دستگاه‌های مختلف دولتی هم راجع به کاربرد روستا‌ها و هم راجع به بحث اقتصاد روستا‌ها فعال شوند و خوب عملکرد داشته باشند بعید به نظر می‌آید که روستایی روستا را ول کند و در شهر حاشیه نشینی و به قول شما چادر خوابی و نیمکت خوابی اتفاق بیفتد. این از یک بُعد که عرض کردم بنیاد مسکن سالیانه دارد ۲۰۰ هزار واحد مسکونی در روستا‌ها حمایت می‌کند و ۲۰۰ میلیون تومان از طریق نظام بانکی دارد به آن‌ها وام با کارمزد ۵ درصد ۲۰ ساله پرداخت کند و حمایت‌های دیگر هم از مردم می‌کند که خانه‌هایشان را نوسازی کنند که این اقدامات در رابطه با معیشت و اقتصاد مردم باید حتماً در روستا‌ها اتفاق بیفتد. از یک بُعد دیگر با وضعی که پیش آمده داخل شهر‌ها چه باید کرد؟ مسکن مالکیتی شاید پاسخگو نباشد الان همین مسکن که دارد ساخته می‌شود در شهر‌های بزرگ و شهر‌های کوچک شاید حداقل هزینه آن قیمت تمام شده آن برای مردم حدود یک میلیارد تومان است و واقعاً مردم قادر به پرداخت این پول‌ها نیستند، ما یک موضوعی را به نظر من در کشور ما مغفول مانده و آن بحث استیجار است من خواهشم از آقای حسین زهی این است در مجلس در مورد قانون استیجار فکری باید شود، در کشور‌های دیگر نظام‌های دولتی واحد‌های مسکونی استیجاری می‌سازند از طریق ان جی او‌ها و از طریق شهرداری‌ها و در اختیار افراد فاقد مسکن برای مدت محدودی گذاشته می‌شود تا آن‌ها توانمند شوند. ما در بحث مسکن استیجاری حمایتی در کشورمان کار آنچنانی اتفاق نیفتاده است.
سوال: این‌ها برای چه کسی است؟ خانه‌ها را دولت می‌سازد؟
جودی: معمولا در کشور‌های پیشرفته این‌گونه است. در بعضی کشور‌ها سهم استیجار ۷۰ درصد کل واحد‌های مسکونی را در بعضی جا‌ها به خود اختصاص می‌دهد.
سوال: آقای حسین زهی مثلاً خودرو وزیر صمت را می‌خواهیم استیضاح کنیم، مثلا خودرو از هر ده خانواده هشت خانواده خودرو دارند، اگر هم نداشته باشند از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده می‌کنند. من دیروز در یک روزنامه خبری خواندم در مورد اینکه مردم پشت بام اجاره می‌کنند. می‌دانم شما در مجلس یک نفر هستید، ولی با کلیت مجلس شورای اسلامی، وزیر مسکن را بیاورید بگویید یعنی چه که مردم پشت بام اجاره می‌کنند؟ چرا در مجلس برای مردم در حوزه مسکن کاری نمیکنید؟
حسین زهی: با شما موافق هستم، ولی چیزی است که در جامعه ما اتفاق افتاده و دارد اتفاق می‌افتد، جلسات متعددی برگزار می‌شود حتی ما با معاون اول هم این جلسات را ادامه دادیم، امیدواریم قانونی تصویب شود که صرفه و صلاح مردم عزیز لحاظ شود مجلس یازدهم از بدو ورود به بحث مسکن ورود پیدا کرده و به جدیت پیگیری کرده است همین که سالانه یک میلیون واحد ساخته شود و گزارش متعددی هم دادیم گفتیم در مراکز استان‌ها و شهر‌های زیر ۲۵ هزار توسط بنیاد مسکن و در شهر‌های بالاتر از آن توسط وزارت راه و شهرسازی کار‌ها دارد انجام می‌شود. باید هم دولت و هم مجلس ورود پیدا کند و خطی باید برای بانک‌ها تعریف شود طوری که اگر بیست و سه درصد هم بدهیم صرفه و صلاح نیست که اقساط را پرداخت کنند کارگری که حقوقش شاید به هفت میلیون تومان نرسد خیلی سخت است، ولی شما مطمئن باشید مجلس یازدهم یکی از دغدغه هایش بر می‌گردد به مسکن و امیدوار هستیم در این مجلس بتوانیم کار‌هایی انجام دهیم که مورد تایید مردم باشد و از طرفی این را هم لحاظ می‌کنیم خیلی از شهر‌های بزرگ خیلی از خانه‌ها خالی از سکنه است، خیلی از بانک‌ها سال گذشته ترک فعل کردند که شاید آمارشان در رسانه‌ها و مطبوعات هم آمده بود و امیدواریم جرایمی که لحاظ شده برای بانک‌ها حتماً بدون ملاحظه کاری باید بتوانیم انجام دهیم که مردم هم بدانند مجلس و دولت پیگیر این هستند در بحث مسکن.
سوال: آقای جودی جمع بندی بفرمایید.
جودی: همانطور که آقای دکتر حسین زهی فرمودند قانون برای ما تعیین تکلیف کرده که در شهر‌های زیر ۲۵ هزار نفر و روستا‌ها بنیاد متولی بحث مسکن است. وظیفه ما این است که سالیانه ۲۰۰ هزار واحد مسکن روستایی حمایت کنیم که ساخته شود. خوشبختانه پارسال ما اول سال مشکلاتی را داشتیم و دولت زیر بار ۲۰۰ میلیون تومانی سازمان برنامه و بودجه نمیرفت، خوشبختانه بحث با حمایت آقای رئیس جمهور هم حل شد. علاوه بر این برای اقشار محروم در روستا‌ها ما در روستا‌ها واگذاری زمین داریم با شرایط نزدیک به رایگان کسانی که ساکن روستا‌ها بودند اولویت با آن‌ها است. این وام ۲۰۰ میلیون تومان برای ساخت خانه است حتی برای اقشار کم درآمد با نهاد‌های حمایتی هماهنگ کردیم در کنار این وام، ما ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان کمک بلاعوض هم پرداخت می‌کنیم که خانه‌هایی که شروع شده تمام شود.
سوال: شما گفتید ما زمین رایگان اهدا می‌کنیم.
جودی: برای ساکنان روستا است کسانی که در روستا بودند رایگان است، می‌آیند از زمین استفاده می‌کند، چون زمین آنجا برای خود روستائیان است، کسانی که از شهر‌ها می‌خواهند بروند روستا‌ها با مبلغ کارشناسی زمین را به افرادی که در روستا ساکن نبودند واگذار می‌کنیم همین پول را هم به عنوان طرح‌های عمرانی در روستا هزینه می‌شود، اداره روستا هزینه دارد، عمران هزینه دارد همین زمین‌هایی که برای غیر ساکنین دائمی دارد واگذار می‌شود قیمت همین زمین‌ها هم در روستا دارد هزینه می‌شود.
شما می‌توانید به شعب بانک مسکن مراجعه کنید و هر روستایی خواستید درخواست زمین کنید، با ضوابط به شما زمین واگذار می‌شود وام مسکن روستایی ۲۰۰ میلیون تومانی با کارمزد ۵ درصد ۲۰ ساله هم به شما پرداخت می‌شود.

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید