۱۴۰۳/۰۲/۱۷

معماری شهر قدیمی زواره

معماری خانه ها در این شهر از یادگاری های دوره سلجوقی است. که به شش صفه معروف است و در زمان صفویه معماری شش صفه به چهار صفه تبدیل می شود.
معماری شهر قدیمی زواره


به گزارش پایگاه خبری اخبار ساخته ها؛ شهر زواره، در حاشيه جنوبي دشت كوير ايران و در 120 كيلومتري اصفهان ‌است. زواره از آبادي ‌هاي كهن ايران است و در آن بناهايي تاريخي همچون منار زواره در مسجد امام حسن مجتبي (ع) (كه قبل از اسلام آتشكده بوده است) و قلعه‌ مغول مسجد جامع (قديمي‌ترين مسجد چهار ايواني ايران) وجود دارد.

وجود بيش از چهار هزار اثر تاريخي شناسايي شده در شهر كوچكي چون اردستان و توابع آن، از چند نظر قابل تامل است؛ منطقه‌اي كه روزگاري شوكت و شكوه بي ‌مانندي را به چشم ديده است. وجود نخستين مسجد چهار ايواني ايران در زواره كه بنا به كتيبه ‌هايش در دوره سلجوقيان ساخته شده، نشان مي ‌دهد در قرون بعد از ظهور اسلام، منطقه ‌اي پراهميت بوده كه سيدحسن مدرس، روحاني مبارز از اين شهر برخاسته است.

يكي از زيباترين پديده‌ هاي طبيعي در بخش زواره، چشم‌ انداز كوير است و يكي ديگر از ديدني‌هاي آن، شترداري به روش سنتي است كه حال و هواي روزگاران گذشته و از ياد رفته را در ذهن مجسم مي‌ كند. به اضافه اين‌كه دركوير زواره معادن نمك، طلا، سرب و احتمالا نفت نيز وجود دارد. زواره از قرن چهارم قمري با عنوان مدينه السادات ناميده شده و مورخان متعدد در تاليفات خود به نام زواره و شخصيت‌ هاي نامي برخاسته از آن ياد كرده ‌اند.

همچنين قلعه سنگ ‌بست زواره، بعد از قلعه الموت از بزرگ‌ترين و مستحكم‌ ترين قلعه ‌هاي ايران به شمار مي ‌رود كه در قرن پنجم توسط ابوعلي دهدار (از مقربان حسن صباح) ساخته شده و از نوع چهار صفه‌اي دوطبقه است.

معماری خانه ها در این شهر از یادگاری های دوره سلجوقی است. که به شش صفه معروف است و در زمان صفویه معماری شش صفه به چهار صفه تبدیل می شود.

زواره طي قرون گذشته به طور متمادي كانون علم، ادب و فرهنگ بوده و در هر عصر و زمان شخصيت‌هايي را در دامان خود پرورانده است: فخرالدين علي بن حسن زواره‌ اي (مفسر قرآن و صاحب ترجمه الخواص)، ابوالفتح زواره ‌اي (فقيه و محدث)، سيد غياث ‌الدين جمشيدگازر (مفسر قرآن)، شيخ حافظ رجب برسي (عارف)، ميرزا ابوالحسن جلوه ( فيلسوف و حكيم)، شهيد سيدحسن مدرس (روحاني مبارز)، حاج سيدحسين زواره‌اي (از شاگردان ميرزاي شيرازي) و....

به اضافه اين‌كه در قرن چهارم قمري زواره ميزبان سادات طباطبايي شد و اجداد عده قابل توجهي از سادات طباطبايي ايران و مفاخر جهان اسلام، يعني آيت‌الله العظمي بروجردي، علامه طباطبايي، شهيد قاضي و سيد بحرالعلوم در زواره مدفون هستند. ضمنا بارگاه ملكوتي حضرت امامزاده يحيي، فرزند موسي بن جعفر‌(ع) به فضاي شهر زواره، معنويت ويژه‌اي بخشيده است.

 

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید