شهر هوشمند شهری است نوآور با توسعه پایدار اقتصادی
به گزارش خبرنگار اخبار ساخته ها؛ شهر هوشمند به معنی شهری مبتنی بر داده های شبکه ای است. در این نوع شهرها عمده عملیات توسط اینترنت اشیا کنترل می شود و شهروندان در آن با استفاده از ابزار فناوری برای زندگی خود برنامه ریزی می کنند. ارتباطات و فعالیت ها در این شهرها تحت تاثیر فضای وب قرار دارد. این ارتباطات عمدتا به صورت الکترونیک شکل می گیرد. این ارتباطات به گونه ای است که نیازهای طبیعی انسان را برطرف می کند.
شهر هوشمند شهری است نوآور با توسعه پایدار اقتصادی، زندگی باکیفیت و مجهز به زیرساخت های مدرن که در آن فرآیندهای خدماتی، اقتصادی، اجتماعی و حاکمیتی، به صورت دقیق، سریع و آسان انجام خواهند شد. مدیران شهرها عمدتا باهدف مدرن سازی فرآیند ارائه خدمات، ایجاد فرصتهای تجاری و اقتصادی و ارتقاء سطح زندگی شهروندان، پیگیر هوشمندسازی هستند. در سال های اخیر در ارائه خدمات شهری تحولاتی صورت گرفته و کیفیت و درصد مکانیزاسیون خدمات ارتباطی، حمل و نقل، سلامت، انرژی و امنیت افزایش یافته است.
شهر هوشمند یک عامل کلیدی در توسعه پایدار شهری محسوب میشود که شامل مجموعهای از استراتژیهای برنامهریزی شهری با مزایای گسترده و فراوان از جمله توزیع کارآمد منابع، سرعت بالای اجرای سیاستها، وجود ارتباطات یکپارچه و طیف وسیعی از مزایای زیست محیطی است. امروزه شهرهای هوشمند در هر گوشه از جهان در حال شکوفایی هستند و سنگاپور، کپنهاگ، آمستردام و اسلو پیشتازان مسلم این روند جدید به حساب میآیند.
اینترنت اشیا و کاربردهای جدید آن باعث شده است که شیوههای تبدیل شدن به یک شهر هوشمند در مقیاس جهانی به روز و فعال شود. این فناوری مدرن، شهر را به قابلیت نظارت، کنترل و مدیریت تأسیسات و دستگاههای شهری از راه دور، همچنین ایجاد بینشهای جدید و اطلاعات عملی از جریانهای کمی دادههای زمان واقعی مجهز میکند.
اینترنت اشیا در توسعه کلی شهرهای هوشمند، بهویژه در افزایش اتصالات درونشهری، اهمیت اساسی و جایگاه ویژه خود را دارد. دستگاههای اینترنت اشیا حاوی حسگرهای هوشمند، محرکها، دستگاههای نظارتی و برنامههای هوش مصنوعی هستند که از طریق آنها یک شهر میتواند دسترسی و تحرک شهری خود را بهطور قابل ملاحظهای بهبود ببخشد، شمولیت اجتماعی را ارتقا دهد، کارایی انرژی را بالا ببرد و در نهایت به هدف خود یعنی پایداری برسد.
اسلو و حسگرهای هوشمند چراغهای خیابانی آن یکی از نمونههای بارز یک شهر هوشمند در بهرهگیری از اینترنت اشیا محسوب میشود. پروژه روشنایی خیابان هوشمند اسلو یک برنامه در سطح شهر با هدف بهبود کارایی سیستم روشنایی خیابان است. روشنایی خیابانهای این شهر در یک شبکه واحد و قابل دسترس از راه دور ادغام شده است که مدیریت و نظارت بر سطح روشنایی را با استفاده از برنامههای مبتنی بر اینترنت امکانپذیر میکند.
گام های اساسی در هوشمند سازی شهرها
1- قابلیت برقراری ارتباط: دستگاههای مختلف در شهرهای هوشمند باید به اینترنت دسترسی داشته باشند تا بتوانند اطلاعات را با یکدیگر به اشتراک بگذارند.
2- دادهها: بدون تولید داده، دستگاهها میزان محدودی اطلاعات خواهند داشت. بنابراین تولید اطلاعات (داده، ویدیو، عکس و …) در شهر هوشمند یک ضرورت است.
3- مشارکت دولت: بدون حمایت بخش دولتی، شهرهای هوشمند همان اینترنت اشیا هستند. هر چند بازاری جالب و در حال رشد دارد اما برای تبدیل شدن به یک شهر هوشمند واقعی، مشارکت بخش دولتی یک ضرورت است.
در حال حاضر حدود نیمی از مردم جهان در شهرها زندگی میکنند و پیشبینی میشود که این میزان تا سال 2050 به بیش از 65% برسد. در نتیجه یکی از اهداف شهرهای آینده باید سرعت بخشیدن به فرایندهای شهر نشینی باشد.
بخش های اصلی یک شهر هوشمند شامل روشنایی هوشمند، پارکینگ هوشمند، کشاورزی هوشمند و مدیریت هوشمند ضایعات است.
روشنایی هوشمند
در حال حاضر از سیستم روشنایی در شهرها به منظور روشن کردن مسیرها و تامین امنیت شهروندان استفاده میشود. سیستم روشنایی هوشمند مجهز به سنسورهایی برای جمع آوری داده است.
پارکینگ هوشمند
امروزه پارکینگها بخش مهمی از فضای شهری هستند. بنابراین باید نهایت استفاده از این فضا را برد. مدیریت فضا، پرداخت راحت، تبلیغات، راهنمای پارک خودرو و … تنها برخی از ویژگیهای استفاده از پارکینگ هوشمند در فضای شهری است. در نتیجه حجم ترافیک شهری کم شده و در وقت و هزینه شهروندان صرفهجویی میشود.
کشاورزی هوشمند
مشکلاتی نظیر کمبود غذا و اهمیت صرفهجویی در مصرف آب باعث ظهور مفهوم کشاورزی هوشمند شدند. اما میتوان برای استفاده حداکثری و بهینه سازی فضاهای شهری، کشاورزی هوشمند شهری داشت. با روشهای مدرن میتوان کشاورزی را با کیفیت بسیار بالا درون کانتینرها یا روی پشت بام ساختمانها در شهر هوشمند انجام داد.
مدیریت هوشمند ضایعات
از چالشهای اصلی هر کلانشهر، مدیریت حجم عظیم ضایعات تولید شده است. در یک شهر هوشمند از سیستم مدیریت هوشمند ضایعات استفاده میشود که کمترین ضرر را برای محیط زیست دارد و با دفع اصولی زبالهها و بازیافت مواد ارزشمند سطح سلامت جامعه را افزایش میدهد. به علاوه این سیستم دخالت نیروی انسانی را به حداقل میرساند.
شهر هوشمند و نحوه کسب در آمد
شهر هوشمند را میتوان بستری برای درآمدزایی پایدار دانست. علاوه بر صرفهجویی و کاهش هزینههای شهر و شهروندان، بخشهای مختلف شهر هوشمند میتوانند برای کسب درآمد استفاده شوند. به عنوان مثال با کشاورزی هوشمند، محصولات با کیفیت در هر کجای شهر قابل برداشت هستند و میتوان حتی از فضای پشت بام نیز برای درآمدزایی استفاده کرد.
شهرهای هوشمند مختلف از راهکارهای ابتکاری برای ایجاد درآمد استفاده میکنند. به عنوان مثال میتوان به کیوسکهای کانزاس سیتی اشاره کرد. در خیابانهای این شهر هوشمند کیوسکهایی با نقشه، اطلاعات شهر و … نصب شده است. این کیوسکها از چند روش باعث درآمدزایی میشوند. فروش بلیط برای رویدادهای مختلف، اجاره فضای تبلیغاتی و استفاده از دادههای افراد و تحلیل و فروش آنها به کسب و کارهای دیگر برخی از راههای کسب درآمد این کیوسکها هستند، و این در حالی است که خرید و نصب آنها هزینه چندانی نداشته است.
روش دیگر ایجاد درآمد ساده است و پیادهسازی آن صرفا نیاز به مدیریت دادهها دارد. امروزه بسیاری از افراد اطلاعات خود را به صورت اختیاری در وبسایتهای مختلف قرار میدهند. تمایل به انجام کارهای بانکی ، پر کردن فرمها و حتی تعویض پلاک خودرو به صورت آنلاین روز به روز در حال افزایش است. بسیاری حاضرند بابت انجام کارها به این روش و کاهش تردد، مبلغی هم بپردازند. اما حتی اگر این خدمات به صورت کاملا رایگان ارائه شوند، میتوان از آنها کسب درآمد کرد. برای رسیدن به این هدف دولت باید اطلاعات را مدیریت کرده و به دادههای قابل استفاده و مفید و در نهایت قابل ارائه به سایرین جهت فروش تبدیل کند.
تحرک و جابهجایی، ضربان قلب یک شهر محسوب میشود، به همین دلیل تحرک هوشمند و شبکههای حملونقل در بسیاری از طرحهای شهر هوشمند در اولویت قرار گرفتهاند. حوزههای شهری مانند حملونقل چند وجهی، پارکینگ هوشمند و چراغهای راهنمایی هوشمند اغلب در این مفهوم گنجانده شده است. این رویکرد بر بازاندیشی زیرساختهای حملونقل مورد استفاده در زندگی روزمره، نهتنها در بخش خودروهای سنتی، وسایل نقلیه الکتریکی و حملونقل عمومی، بلکه در زمینه اشکال کاملاً جدید و مبتکرانه حملونقل مانند خدمات اشتراکگذاری سواری بر اساس تقاضا و برنامههای بهاشتراکگذاری اتومبیل مبتنی است، بنابراین با مدنظر قرار دادن چنین ملاحظاتی میتوان قابلیت دسترسی و زیستپذیری یک شهر را بهبود بخشید.
پیشروی سنگاپور در آزمایش تحرک هوشمند غیرقابل انکار است. «تحرک هوشمند شهر ۲۰۳۰» یک طرح جامع ۱۵ ساله است که چگونگی توسعه سیستمهای حملونقل هوشمند (ITS) را در این کشور در بر دارد. ITS یک شبکه حملونقل پیچیده شامل سیستم نظارت و مشاوره بزرگراه، سیستم تعیینکننده اتصالات سبز، اتصالات چشم الکترونیکی، اسکنر ترافیکی، سیستم هدایت پارکینگ، سیستم قیمتگذاری الکترونیکی جاده و ایستگاههای اتوبوس هوشمند است. مأموریت تحرک هوشمند شهر ۲۰۳۰ استفاده از آخرین پروژههای ITS و پیشرفتهای فناوری حملونقل برای بهینهسازی شبکههای جابهجایی و بهبود تجربه سفر مسافران در سراسر سنگاپور به روشی پایدار تعیین شده است.
برای آن که اهمیت ساختمان هوشمند مشخص شود باید گفت که بدون ساختمانهای هوشمند نمیتوان یک شهر هوشمند داشت. چرا که ساختمانها اجزای تشکیل دهنده یک شهر هستند و برای ساخت یک مجموعه هوشمند، نیاز است که هر جز با دیگری در تعامل باشد. این ساختمانها هستند که وظیفه اصلی مدیریت هوشمند انرژی، پسماندها، فضای شهری و حفظ محیط زیست را بر عهده دارند.
ابتکارات شهرهای هوشمند در سرتاسر جهان به سرعت در حال گسترش است. جسارت آنها افزایش رقابت جوامع محلی از طریق نوآوری است و در عین حال افزایش کیفیت زندگی شهروندان از طریق خدمات عمومی بهتر و یک محیط پاکیزه تر.
به نظر می رسد در آینده دور، شهرهای هوشمند به طور گسترده در سراسر نقاط جهان وجود خواهند داشت. در حال حاضر 5 شهر برتر که ویژگی های یک شهر هوشمند را دارند لندن، توکیو، زوریخ، پاریس و نیویورک هستند.
انتهای پیام/
انتهای پیام/
بسیار عالی .