۱۴۰۳/۰۲/۱۰

مسجد وكيل شیراز یا مسجد سلطانی

در ضلع شمالی مسجد وکیل شیراز طاقی مشهور به نام مروارید وجود دارد.
مسجد وكيل شیراز یا مسجد سلطانی

به گزارش پایگاه خبری اخبار ساخته ها؛ مسجد وکیل شیراز متعلق به دوره زندیه بود و به دستور کریم خان زند بنا شده است. در دوره قاجار بخش‌هایی از آن مرمت گردید. این مرمت شامل تعمیر بخش‌های آسیب دیده در زمان حسینعلی میرزا فرمان‌فرما بوده است. بعدها نیز در زمان‌ها مختلف، مورد مرمت قرار گرفته است و این تنها مرمت و تعمیر در مسجد وکیل شیراز نبوده است. همانطور که گفته شده قدمت ساخت این مسجد به دوران زندیه برمی‌گردد. پروسه‌ای که در سال ۱۱۸۵ آغاز شد و در سال ۱۱۸۷ به پایان رسید. در طول آن دوران، مسجد وکیل را برای انجام فریضه‌ی نماز جمعه به‌کار می‌بردند. این امر نشان از اهمیت این مسجد در آن زمان دارد.

بنای تاریخی مسجد سلطانی در زمینی به مساحت ۵ هزار متر مربع با ۴۸ ستون سنگی یکپارچه سنگی به گونه‌ی مارپیچ ساخته شده است. این ستون ها از لحاظ معماری طاق‌های ضربی را نگه داشته است. در ضلع شمالی مسجد وکیل درب دو لنگه چوبی با سردری زیبا و مزین به کاشی‌های هفت رنگ و طاقی مقرنس کاری شده و زیبا وجود دارد. این عمارت زیبا از همان ابتدای ورود به مسجد تاریخی با زیبایی خود از مردمان پذیرایی می‌کند.

به درون حیاط که وارد می‌شوید حوضی چهارگوش را درست وسط حیاط می‌بینید. به گرد حیاط طاق نماهای بسیاری می‌بینید که تا ارتفاع یک متری آن از سنگ پوشیده و طرح‌های گل و بوته بر آن حجاری شده است.

در ضلع شمالی مسجد طاقی مشهور به نام مروارید است. این درحالی ست که در ضلع جنوبی نیز به قرینه طاقی بنا شده است. این بخش درست ورودی شبستان بزرگ مسجد وکیل است. در همین شبستان بزرگ است که ۴۸ ستون سنگی مارپیچ در آن به چشم می‌خورد.

محراب کاشی کاری هفت رنگ به همراه سنگ مرمر، فضایی زیبا و روحانی را ایجاد کرده است. منبر سبز رنگ این مسجد از مرغوب‌ترین مرمرهای سبز است که از سنگی یکپارچه ساخته شده است که چهارده پله دارد. این مسجد در ضلع‌های غربی و شرقی خود نیز طاق نماهایی زیبا دارد. در بخش زمستانی مسجد که پشت ضلع شرقی مسجد است، ۱۲ ستون سنگی مارپیچ مزین به آیات قرآنی در آن به چشم می‌خورد.

درست در همین ضلع شمالی مسجد، طاق رویایی می بینید که به طاق مروارید شهرت دارد. دو گلدسته زیبا نیز در اطراف آن دیده می‌شود. نمای بیرونی و داخلی طاق مروارید هر کدام به نوعی در زیبا کردن این طاق نقش بسزایی دارند. نمای بیرونی به کاشی‌های هفت رنگ منقوش است و نمای داخلی با سنگ مرمر سبز و خوش رنگ پوشید شده است.

ورودی اصلی مسجد از غرب بازار وکیل است. از راسته شمشیرگرها این ورودی از دور پیداست. در ورود به مسجد ۳ متر عرض دارد  و ۸ متر بلندای آن است. در بالای آن کتیبه‌ای قرار دارد که ساخت و نصب آن به سال ۱۳۰۶ برمی‌گردد. در بالای این کتیبه، یک کتیبه‌ی دیگر را خواهید دید که بر روی آن نام فتحعلی‌شاه قاجار و پسرش با طلا حکاکی شده است. کاشی‌کاری‌های زیبای این قسمت را به دقت نگاه کنید. به زیبایی “لا اله الا الله” را با خط کوفی با آن‌ها ایجاد کرده‌اند. بعد از ورودی، هشتی وجود دارد که دو طرف آن، راهرویی برای وارد شدن به صحن و حیاط مسجد وکیل قرار دارد.

مسجد وکیل شیراز دو حیاط (حیاط اصلی و حیاط خلوت) دارد. ابعاد حیاط اصلی ۶۵ در ۶۰ متر است. کف آن به زیبایی سنگفرش شده است. مانند دیگر مسجدهای ایرانی، در اینجا نیز حوض بخش جدانشدنی از حیاط است. حوض بسیار زیبایی در وسط هر دو حیاط قرار دارد. حیاط دیگر ابعادی برابر ۳۵ در ۲۰ متر دارد. جالب است بدانید که حوض حیاط اصلی ابعادی برابر ۴۰ در ۵ دارد که خیره‌کننده است.

این مسجد دو ایوان دارد. این دو ایوان در بخش‌های جنوبی و شمالی قرار دارند. طاق بسیار زیبایی در ایوان بلند شمالی کار شده است، این همان جایی است که آن را با نام طاق مروارید می‌شناسند. عرض ایوان به ۱۲ متر و بلندای آن به اضافه دو گلدسته‌ی بالای آن ۲۰ متر است. حتما از ایوان مسجد و سه طاق‌نمای داخل آن، از نزدیک دیدن کنید. در ایوان جنوبی نیز ۴ طاق‌نمای زیبا قرار دارد که درست در روبه‌روی ایوان مروارید است.

دو شبستان بزرگ که برای برطرف کردن بارهای سازه‌ای دهانه‌ی زیاد آنها، ستون‌ها زیبایی در داخل آنها کار شده است. در شبستان شرقی یا شبستان شرقی تعداد ۱۲ ستون و در شبستان جنوبی ۴۸ ستون بسیار زیبا قرار دارند. محراب و منبر مسجد با ۱۴ پله‌ی مرمری نفیس که زمانی از مراغه به شیراز آورده شده است.

کاشی کاری زیبا، منبر یکپارچه مرمرین و حجاری ستون‌های ۴۸ گانه از شاهکارهای این بنای زیباست. همان گونه که از توصیفات پیداست این بنا مسجد وکیل یا همان مسجد سلطانی ست. یکی از یادگارهای دوره زندیه، مسجد تاریخی وکیل است که به نام مسجد سلطانی مشهور است.

این مسجد با کاشی کاری‌های هفت رنگ، مقرنس های زیبا و نقوش گل و بوته های حجاری شده یکی از مساجد زیبا و تاریخی این شهر باستانی ست. بر فراز سر در این مسجد کتیبه‌ای به خط نسخ از آیات قرآن نگاشته شده است. بر روی طاق نماها طرح های زیبای گل بوته به همراه اسامی خداوند نگاشته شده است که منظری چشم نواز را به همراه دارد. در کنار اینها از کاشی‌کاری‌ها، میناکاری‌ها و حجاری‌های داخل مسجد نیز حتما دیدن کنید.

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید