۱۴۰۳/۰۷/۲۲

محله قدیمی امام زاده یحیی

قدمت بنای آرامگاه 800 سال است و کتیبه ای در این آرامگاه است.
محله قدیمی امام زاده یحیی

به گزارش اخبار ساخته ها؛ بافتهای تاریخی محله‌های قدیمی، یکی از جاذبه‌های دیدنی تهران است که اغلب در مرکز شهر قرارگرفته‌اند. مجموعه‌ای از بنا‌های تاریخی، میادین، کوچه و خیابان‌های خاطره‌ انگیز که گشت و گذار در آن‌ ها یادآور خاطرات قدیمی، زندگی سنتی و نوستالژی سال ‌های قبل در آن از مقابل چشمان شما می ‌گذرد.

محله امام زاده یحیی یک محله قدیمی در تهران است به خاطر قدمتی که آرامگاه این امامزاده دارد، مهمترین بخش این محله بقعه و زیارتگاه است. زیارتگاه از مسیر جنوب به شمال نخستین جایی است که در سر راه شما قرار دارد. امامزاده یحیی (ع) در واقع آرامگاه دو نفر است، ابوالقاسم عزالدین یحیی (ع) و امامزاده محمد (ع) است که با 15 واسطه فرزندان امام سجاد (ع) هستند. گفته می شود، ابوالقاسم یحیی یکی از مشاهیر و بزرگان سلجوقی بود که به تهران ری مهاجرت کرد.

او در جنگی که میان طغرل سلجوقی و سلطان محمد خوارزمشاه بود، کشته و در همین منطقه به خاک سپرده شد و بعدها مردم آرامگاه او را زیارتگاه کردند. قدمت بنای آرامگاه 800 سال است و کتیبه ای در این آرامگاه است که قدیمی ترین خط نوشته ها در تهران است که به استناد متنی که در آن است در سال 895 در زمان ملک شاه غازی نوشته شده.

در ورودی این امامزاده چناری قرار دارد که گفته می شود 900 سال سن دارد. این چنار باقی مانده سه چنار قدیمی بود که یکی را شهرداری برای خیابان کشی برید و دیگری هم خشک شده و حالا آخری با ابهت تمام باقی مانده و در سال 1330 در میان آثار باستانی به ثبت رسیده است.

محله امامزاده یحیی خانه های قدیمی کم ندارد. از همان امامزاده که بیرون آمدید، می توانید سرای کاظمی را ببینید. خانه زیبای یکی از اصطبل داران ناصرالدین شاه که هر چند بخش هایی از آن تخریب شده، اما شاه نشین زیبایش باقی مانده است. این سرا، حالا یکی از موزه های زیبای تهران است که با نام موزه تهران قدیم شناخته می شد. جدا از آن خانه دبیرالملک هم در این قسمت قرار دارد. کمی آن طرف تر هم خانه «مهرانگیز کامبیز» است که متعلق به یکی از نوادگان قاجار است و خانه فرهنگی امامزاده یحیی هم هست. اگر این خانه به نظرتان آشنا آمد، تعجب نکنید، این جا به خانه «وثوق الدوله» معروف است و خانه سریال پدرسالار است. ایوانش همان جایی است که پدرسالار با بازی محمدعلی کشاورز زندگی فرزندانش را زیر نظر داشت.

محله امامزاده است و حمام نواب؛ حمامی که در ذهن ما خاطره انتقام قیصر از کریم «آب مَنگُل» زیر دوش آب داغش باقی مانده است. شاید جالب باشد بدانید که بیشتر قسمت های فیلم قیصر، گوزن ها و ضیافت در محله امامزاده یحیی فیلمبرداری شده؛ چون خانه پدری «مسعود کیمیایی» کارگردان این فیلم ها، در این محله قرار داشت و او با این محله نسبت زیادی دارد. البته اگر این روزها به حمام نواب که تبدیل به موزه شده بروید، ردپایی از فیلم قیصر را نمی بینید و فقط یک حمام کهنسال پیش روی تان است.

کمی آن طرف تر از حمام نواب در کوچه های تنگ با خانه های یکی در میان قدیمی و کهنسال یک مدرسه علمیه قرار دارد که هنوز سرپاست و یادگار دوران قاجاریه است. این مدرسه که احتمالا یادگار دوران فتحعلی شاه است، شاهد یک واقعه تاریخی بوده، آن هم نخستین خون مشروطه بود که در خرداد 1285 از قلب سید عبدالحمید طلبه شهید مشروطه روی سکوی جلوی در همین مدرسه به زمین پاشید.

خانه شهید مدرس را در بن بست مدرس در کوچه شهید علیرضا جاویدی می توانید پیدا کنید. برای رسیدن به خانه مدرس از گذر میرزامحمود وزیر و کوچه ای که به اسم دخترش فخر الملوک است، به آن جا می رسید. شاید برای تان جالب باشد بدانید که این همان کوچه ای است که مدرس را برای اولین بار آن جا ترور کردند؛ خانه ای که حالا دارالقران و موزه یادگارهای این شهید بزرگ است.

منبع: کتاب طاق های ایرانی، نوشته آندره گدار، ترجمه کرامت اله افسر

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید