۱۴۰۲/۰۷/۱۲

اهمیت نظافت صحیح فرش

هر شخصی باید این موضوع را درک کند که برای این‌که قدر فرش خود را بداند، باید برای نگهداری و مراقبت از آن هزینه کند.
اهمیت نظافت صحیح فرش

به گزارش اخبار ساخته ها ، ما بیشتر به انتخاب فرش، نوع و شکل آن، بافت و ضخامت، تراکم، نوع نخ و رنگ‌های به‌کاررفته در آن‌ها فکر می‌کنیم که بیشتر به‌خاطر هزینه بالایی است که برای خرید فرش باید بپردازیم. اما به عنوان متخصص مراقبت و نگهداری از فرش‌ها با 30 سال تجربه، شاهد این بوده‌ام که بیشتر اوقات به برنامه نگهداری صحیح از فرش‌ها توجهی نمی‌شود. هر شخصی باید این موضوع را درک کند که برای این‌که قدر فرش خود را بداند، باید برای نگهداری و مراقبت از آن هزینه کند.

نگهداری و مراقبت از فرش‌ها بیشتر از جهت بهداشتی حائز اهمیت است تا تمیزی. همچنین لازم است تا این امر از دید مالک فرش، نظافتچی و مصرف‌کننده مورد بررسی قرار گیرد. فرش‌ها مثل کوه یخ می‌مانند، آنچه که در سطح آن‌ها دیده می‌شود، خیلی کمتر از آن چیزی است که درونشان وجود دارد. گاهی فرش‌ها چند برابر کل فضای اتاق گردوخاک در خود دارند. فرش‌ها منبعی از گرد و خاک، آلودگی، حشرات، میکروب‌ها و عوامل بیماری‌زا هستند.

کسب‌وکار نگهداری و مراقبت از فرش به چه سمتی می‌رود؟

همان‌طور که پیش از این گفتم، گاهی ظاهر فرش‌ها بسیار فریبنده است؛ یک فرش به ظاهر تمیز می‌تواند آلودگی‌های زیادی را در خود جای دهد.

برنامه نگهداری از فرش‌ها به سه بخش تقسیم می‌شوند:

پیشگیری:

  • تمیز نگه‌داشتن وسایل و محیط اطراف فرش
  • استفاده از روفرشی به عنوان پوششی خوب برای فرش
  • استفاده از پرده یا کرکره برای جلوگیری از تابش مستقیم نور خورشید و تغییر رنگ فرش
  • نصب محافظ فرش در زیر پایه صندلی‌ها و مبلمان


مراقبت روزانه:

  • جاروکشیدن با جاروهای ایستاده
  • لکه‌گیری
  • تمیزکردن پادری‌ها
  • نظافت دوره‌ای


برای قسمت‌های پر رفت‌وآمد، نظافت ماهانه ترجیحاً با دستگاه‌های مکانیزه فرش‌شوی، برای کل اتاق، نظافت فصلی با ماشین فرش‌شو و برای کل اتاق، نظافت در هر شش ماه مناسب به‌نظر می‌رسد. برای نظافت دوره‌ای روش‌های مختلفی قابل استفاده است؛ مثل روش معمول شامپو زدن فرش با دستگاه‌های تک برسه، خشکشویی با شامپو، بخارشویی، روش استفاده از پودر میکرو. البته تقریباً عملی نیست که برای یک‌بار نظافت به تمام این دستگاه‌ها و روش‌ها مجهز بود، اما با در نظر گرفتن شرایط آب‌وهوایی هر کشور، نوع فرشی که بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد، نوع دستگاه‌های مکانیزه در صورت موجود و بودجه‌ای که برای نگهداری و مراقبت از فرش هزینه می‌شود، می‌توان روش نظافتی مناسب را انتخاب کرد.

هر نوع روش تمیز کردن و نظافت فرش‌ها باید به گونه‌ای باشد که پس از آبکشی، کمترین مقدار مواد شوینده شیمیایی در فرش‌ها باقی بماند، پرزهای فرش دوباره به شکل اول خود برگردد، با کمترین زمان خشکشویی حداقل رطوبت در فرش باقی بماند و حتماً از مواد شوینده غیر سمی و دوستدار محیط زیست استفاده شود.

 

چرا باید از دستگاه و ماده شوینده مناسب استفاده کنیم؟

با این‌که هر سه مورد؛ یعنی نیروی انسانی، دستگاه‌ و مواد شوینده در مراقبت و نظافت از فرش‌ها بسیار مهم هستند، اما نوع دستگاه‌هایی که استفاده می‌شوند اهمیت بالایی دارند. من شخصاً با 30 سال تجربه و تحقیق درباره نظافت فرش‌ها، دستگاه موتوری برس‌دار استوانه‌ای را توصیه می‌کنم، به این خاطر که این دستگاه پرزهای فرش را از هم باز کرده و در یک جهت شانه می‌کند. این دستگاه به خوبی ظاهر نو، تمیزی و زیبایی را مجدد به فرش می‌دهد. همین موارد درباره جاروبرقی هم صادق است. دستگاه‌های با برس استوانه‌ای و دستگاه‌های ایستاده بهترین نتیجه را دارند. همین فرمول برای فرش‌هایی با نخ خواب بریده و غیر حلقوی، فرش‌هایی با نخ خواب حلقوی و فرش‌هایی با نخ خواب ترکیبی هم صدق می‌کند. به دلیل اهمیت زیاد شوینده‌های مخصوص فرش، شوینده‌های متنوعی از برندهای مختلفی قابل استفاده است، اما سطح PH هر کدام از این برندهای شوینده باید بین 7 تا 7/5 باشد که برای هر نوع فرشی کاملاً ایمن است. ترکیبات رقیق‌کننده مواد شیمیایی یکی از مهمترین بخش‌های نظافت فرش است. استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی یا رقیق‌کننده‌های قوی باعث چسبناک‌تر شدن بیشتر فرش می‌شود که سرعت جذب خاک را بالا می‌برد و دفعات نظافت فرش را افزایش می‌دهد.

معمولاً برای شست‌وشو و تمیزی فرش‌ها از شامپو استفاده می‌کنیم، اما هرچه کمتر از شامپو فرش استفاده شود، برای فرش‌ها بهتر است و استفاده از مواد شوینده‌ای که چسبناک نیستند و مقدار کمی ترکیبات آلی فرار دارند و خاک را به خود جذب نمی‌کنند، مناسب‌تر است. همچنین این قبیل شوینده‌ها برای انواع فرش‌ها و تمام فصل‌های سال توصیه می‌شوند. با استفاده از این روش، برای فرشی کثیف با اندازه متوسط، زمان خشکشویی کمتر از 60 دقیقه خواهد بود که به ویژه برای هتل‌ها و مهمانپذیرها توصیه می‌شود که درست قبل از ورود مهمان فرش‌‌ها تمیز می‌شوند و همچنین برای شرکت‌هایی که نظافت را برون‌سپاری می‌کنند و تسهیلات عملیاتی هم این روش گزینه خوبی است.

امروزه متوجه شده‌ایم که نیروهای خدماتی جوان و بی‌تجربه در زمینه نظافت فرش همیشه از یک سری رو‌ش‌های معمول استفاده می‌کنند که به عقیده ما برای فرش‌ها خطرناک است. نیروی خدماتی که از دستگاه‌های شوینده فرش استفاده می‌کند، باید مهارت کافی داشته باشد تا نوع فرش را بشناسد، سطح گردوخاک فرش را تشخیص دهد، غلظت مناسب موادشوینده مصرفی و نوع لکه و روش لکه‌بری مناسب آن را بداند؛ همچنین هنگام استفاده از دستگاه‌ها، باید مراقب وسایل مشتری باشد، دستگاه را به دیوار، شیشه و پنجره، مبلمان و سایر وسایل نزند و در عین حال دستگاه را در مقابل هر نوع آسیبی محافظت کند.

 

برنامه نظافت فرش چگونه باید باشد؟

برنامه مراقبت روزانه فرش خیلی مهمتر از برنامه نظافت دوره‌ای است. برای مثال: جاروکشیدن روزانه، خود به تنهایی عامل 50 درصد نابودی فرش‌ها است. نکته مورد توجه این است که عموماً در شرکت‌ها، جاروکشیدن به صورت هفتگی انجام می‌شود که فقط به کهنگی بیشتر فرش منجر شده و کمک چندانی به رفع گردوخاک نمی‌کند. در فرآیند جاروکشیدن، ضربه زدن و تکاندن خاک فرش‌ها خیلی مهم است. تکرار این کار برای بیرون کشیدن خاک جمع‌شده در قسمت‌های پر رفت‌وآمد بسیار مهم است. علاوه بر جاروکشیدن روزانه، لکه‌گیری روزانه هم باید انجام شود. بهترین راه از بین بردن لکه‌های ناخواسته، اقدام سریع برای رفع آ‌ن‌ها است. پاک‌کردن سریع لکه‌ها برای پیشگیری از ایجاد لکه‌های دائمی خیلی ضروری است. اگر لکه‌ها و کثیفی‌ها بلافاصله پاک نشوند، لکه‌های سختی به‌وجود می‌آیند که پاک‌کردن و از بین بردن آن‌ها با روش‌های سنتی خیلی سخت است و حتی ممکن است منجر به آسیب یا تغییر رنگ فرش شود.

دفعات نظافت عمیق و دوره‌ای فرش‌ها معمولاً براساس میزان پا خوردن فرش، نوع فرش و رنگ، سطح کف ساختمان و تعداد ساکنان تعیین می‌شود. بدیهی است که فضاهای پر رفت‌وآمد، باید به‌طور ماهانه و کل اتاق به‌صورت فصلی نظافت شوند. روش‌های نظافتی عمیق را می‌توان هر شش ماه یک‌بار اجرا کرد.

 

فرش‌های کثیف چه خطراتی برای سلامتی دارند؟

در کشور من هند، مردم به مسائل بهداشتی پیرامون تمیز نکردن فرش اهمیتی نمی‌دهند. فرش‌های آلوده بهشت میکروب، کثیفی، گردوخاک، حشرات و عوامل حساسیت‌زا و بیماری‌زا هستند و برای سلامتی افراد مبتلا به آسم، انواع حساسیت‌ها و اگزما بسیار خطرناک تلقی می‌شوند. گردوخاک فرش‌ها ممکن است وارد ریه‌ها شوند. فرش‌ها خانه خوب و راحتی برای آفت و حشرات موذی مانند ساس هستند که شب‌ها تا 100 فوت حرکت می‌کنند، همچنین کرم‌های ابریشم درون تار و پود فرش‌ها پیله می‌بندند. در آب‌وهوای خشک هم کک‌ها مدت طولانی‌تری در فرش‌ها می‌مانند. حتی بوی فرش‌ هم در بعضی از افراد حساسیت ایجاد می‌کند. پس لازم است که برای حفظ سلامتی مشتریان، رویکردی کلی را برای مراقبت از فرش‌ها داشته باشیم.

 

نکته‌
پیشگیری، مراقبت روزانه و رسیدگیِ دوره‌ای، مهمترین اقدامات برای نگهداری از فرش‌ها است. مراقبت روزانه داخلی و استفاده از نیروی خدماتی حرفه‌ای برای نظافت دوره‌ای، روشی مطلوب برای نگهداری از فرش‌ها و حفظ زیبایی و سالم ماندن آن‌ها است.

 

به نقل از ماهنامه «ویکی کلین»

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید

نظرسنجی
قیمت ها