درمورد کوپلینگ چه میدانید ؟
به گزارش اخبار ساخته ها؛ میلگردها یکی از مهمترین اجزای سازه های بتنی هستند. میلگردها برای تحمل بارهای وارده بر سازه و جلوگیری از شکست آن مورد استفاده قرار میگیرند. در برخی موارد، ممکن است نیاز به وصله کردن میلگردها باشد. وصله کردن میلگردها به روش های مختلفی انجام میشود که هر کدام مزایا و معایب خاص خود را دارند.
انواع روشهای وصله کردن میلگرد
مکانیکی (کوپلینگ)
پوششی (اورلپ)
جوشی یا قوس الکترونیکی (فورجینگ)
تحت فشار با گاز (اتکایی)
وصله مکانیکی (کوپلینگ):در روش وصله مکانیکی یا کوپلینگ میلگرد، از قطعات مکانیکی برای اتصال دو میلگرد استفاده میشود. کوپلرها انواع مختلفی دارند که بسته به نوع کاربرد و شرایط استفاده انتخاب میشوند. کوپلرها معمولاً از فولاد یا پلاستیک ساخته می شوند و دارای رزوه هایی هستند که میلگردها را در جای خود نگه میدارند.
وصله پوششی (اورلپ):در روش وصله پوششی، دو میلگرد به صورت افقی یا عمودی روی هم قرار میگیرند و با استفاده از بتن مگر یا میلگردهای تقویتی به یکدیگر متصل میشوند.
وصله جوشکاری (فورجینگ): در روش وصله جوشکاری، دو میلگرد با استفاده از دستگاه جوشکاری به یکدیگر متصل میشوند. جوشکاری یک اتصال محکم و پیوسته بین دو میلگرد ایجاد میکند که مقاومت زیادی در برابر بار دارد.
وصله تحت فشار با گاز (اتکایی):در روش وصله تحت فشار با گاز، دو میلگرد با استفاده از دستگاه هیدرولیک به یکدیگر متصل میشوند. در این روش، دو میلگرد در داخل یک محفظه قرار میگیرند و با استفاده از فشار گاز، به یکدیگر متصل می شوند.
کوپلر میلگرد چیست؟
کوپلر میلگرد (Coupler) نوعی اتصال مکانیکی است به موجب وصل کردن میلگردها به آرماتور مورد استفاده قرار می گیرد. از این اتصال مکانیکی برای میلگردها در ساخت انواع سازه های بتنی استفاده می شود و به نوعی در ساخت سازه های بتنی کمک می کند و از ایجاد اورلپ و سنگین شدن آرماتوربندی جلوگیری می کند. یکی از ویژگی های مهم این اتصال مکانیکی این است که می توان از اتصال مکانیکی کوپلر در همه جهت و همه خم های میلگرد استفاده شود.
شکل ظاهری وصله کوپلر از نظر کاربرد متفاوت است ولی در هر شکلی که باشد درون آن تو خالی است. دو سر میلگردهایی که قرار است به هم وصله شوند، در دو طرف کوپلر به روش خاصی که در ادامه توضیح خواهیم داد قرار گرفته می شوند. کوپلر میلگرد در انواع مختلفی تولید می شود که هر نوع برای نوع خاصی وصله کردن مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع کوپلر میلگرد
- کوپلرهای جوشی میلگرد به سازه
ساختار این کوپلر به گونه ای است که می توان از طریق آن آرماتور را به سازه وصل کرد. این نوع کوپلر برای جوشکاری نیازی به گرمایش ندارد و به راحتی جوش زده می شود. دلیل آن هم استفاده از فولاد نرم برای ساخت آنها است.
- کوپلرهای گروتی Grout Coupler
کوپلر گروتی یکی دیگر از انواع وصله های مکانیکی است که استفاده از آنها در سازه های بتنی پیش ساخته متداول تر از بقیه اماکن است. برای ساخت بتن گروت از همین کوپلرها استفاده می کنند. در این روش که در یک سمت میلگردها رزوه می شوند و در بتن قرار میگیرند، سر رزوه شده میلگرد بایستی از بتن بیرون زده باشد. در سمت دیگر و در قطعه دوم، میلگردهای کوپلردار درون بتن قرار می گیرند و کاملا زیر بتن دفن می شوند. قطعه رزوه شده بتن روی قطعه کوپلردار قرار گرفته و به دلیل فشار وارده از بتن، قطعات بتن روی همدیگر سوار می شوند. از این نوع کوپلر برای ساخت انواع سازه های بتنی، تیر، ستون، دیوار و غیره استفاده می کنند.
- کوپلرهای انتهایی End Coupler
آیین نامه های موجود برای طراحی بتن قوانین جدیدی بر قرارگیری میلگردهای بیشتر در بتن تعیین کرده اند. از طرفی هم، مهندسان و طراحان ترجیح می دهند از مقاطع کوچک در بتن استفاده کنند که این امر منجر به شلوغی میلگردها در بتن می گردد. خم های نود درجه انتهای میلگردها به این مشکلات می افزاید و عملیات بتن ریزی با سختی و مشکل همراه می شود. در اینجا معمولاً از کوپلر انتهایی به جای خم کردن میلگردها استفاده می شود که این امر باعث کم کردن شلوغی و کاهش سختی بتن ریزی تا ۶۰ درصد می گردد.
- کوپلرهای تبدیل
این نوع کوپلر دارای کاربرد و کارایی جالبی می باشند و می توانید با استفاده از آن دو میلگرد با قطرهای مختلف را به هم وصل کرد.
کوپلر تبدیل در دسته کوپلرهای میانی قرار دارد.
زیرا برای وصله کردن دو میلگرد استفاده و در بین آنها قرار می گیرد. لازم به ذکر است که هنگام آرماتور بندی ابتدا میلگرد با قطر بیشتر در کوپلر قرار می گیرد.
- کوپلرهای موقعیت
کوپلرهای موقعیت از قسمت های نر و ماده و یک مهره قفل کننده تشکیل شده است و از این کوپلرها برای آرماتورهایی که غیرقابل حرکت دادن هستند و به صورت مجزا در سازه بتنی قرار دارند، استفاده می شود.
- کوپلرهای با رزوه چپ و راست (پیچی دو طرفه)
این کوپلر مناسب میلگردهایی می باشد که امکان چرخاندن هیچ کدام از میلگردها وجود نداشته باشد. در این صورت کوپلر مانند پیچی بر میلگردها چرخانده می شود و با رزوه آنها درگیر شده و باعث می شود که میلگردها تا انتهای کوپلر وارد شوند.
مزایا کوپلر میلگرد
- دارای تمامیت ساختاری می باشد
- کوپلرها دارای انواع زیادی می باشند و به همین موجب می توان از آن ها در هر قسمتی از بتن استفاده کرد.
- سهولت در اجرا و تسریع کارهای پروژه یکی دیگر از مزایای کوپر میلگرد است.
- استفاده از کوپلر میلگرد اطمینان کار را افزایش می دهد زیرا که خود اتصالات فشار وارده به بتن را تحمل می کنند.
- اتصالات مکانیکی کوپلر موجب یکپارچگی هر چه بیشتر سازه می شوند.
- سازه ای که با استفاده از اتصالات کوپلر ساخته شده باشد انسجام بیشتری نسبت به اتصالات اورلپ دارد.
- به کارگیری کوپلر میلگرد در سازه باعث مقاومت چشمگیر در برابر بارهای لرزه ای و دیگر حوادث طبیعی می گردد.
معایب استفاده از کوپلر میلگرد
- کاهش مقاومت اتصال : در روش قدیمی اتصالات میلگرد از جوشکاری استفاده میکردند؛ ولی با این روش اتصال یک نقطه ضعف در اتصال میلگرد ایجاد میشود که این نقطه ممکنه تحت فشار بار زیاد بشکند.
- هزینه بالا: به دلیل اینکه کوپلرها طی فرایند پیچیده تولید میشوند پس داری قیمت گرانی هستند.
- افزایش زمان اتصال: اتصالات کوپلر باید درست انجام شود که تحمل وزن بار را داشته باشد.
سخن پایانی :
کوپلر یک اتصال مکانیکی بسیار مهم در حوزه ساخت و ساز است که به افزایش استحکام و کاهش شلوغی میلگرد کمک می کند. این اتصال فولادی و مکانیکی جایگزین خوبی برای سیم مفتول و اتصالات اورلپ شده است؛ دلیل آن هم مزایای زیاد این وسیله است. کوپلر میلگرد در اشکال، سایز و اندازه مختلف برای کاربردهای مختلف تولید می شود. لازم به ذکر است که انتخاب نوع کوپلر کاملاً به نظر متخصص و مهندس سازه مورد نظر بستگی دارد.
انتهای پیام/