۱۴۰۳/۰۹/۰۳

بی تاثیری بورس کالا بر دلالی سیمان

دبیر انجمن صنفی تولید بتن آماده و قطعات پیش‌‌‌ساخته معتقد است هیچ تفاوتی در میزان دلالی سیمان با عرضه این محصول در بورس‌کالا به وجود نیامده است.
بی تاثیری بورس کالا بر دلالی سیمان

به گزارش اخبار ساخته ها؛ به طور کلی بتن از سه جزء اساسی سنگدانه‌‌‌، آب و سیمان ساخته می‌شود که البته در برخی مواقع هم به منظور بهبود عملکرد و کارکرد افزودنی‌های خاص هم به آن اضافه می‌کنند. جدا از مواد افزودنی، مساله اساسی فرآیند تهیه بتن است که در کشور ما عمدتا به صورت دستی و در محل کارگاه‌های ساختمانی تولید می‌شود در حالی که باید در کارخانه و تحت مدیریت کارشناسان با طرح اختلاط موردنیاز انجام و مخلوط بتنی با استفاده از تراک میکسر (کامیون حمل بتن) به محل پروژه حمل شود. انجمن صنفی تولیدکنندگان بتن آماده نیز در راستای فرهنگ‌سازی و همچنین حمایت از اعضای خود راه‌اندازی شده تا بتن به عنوان پرمصرف‌ترین مصالح ساختمانی با کیفیت بالاتر در ساختمان‌ها و پروژه‌های عمرانی مورد استفاده قرار بگیرد و از این طریق مقاومت در برابر زلزله و همچنین عمر مفید سازه افزایش پیدا کند؛ با وجود این برخی موانع مانع تحقق برنامه‌ها در این عرصه شده که از جمله آنها می‌توان به فقدان آشنایی تصمیم‌گیرندگان با مشکلات و چالش‌های این ماده زیربنایی صنعت ساختمان اشاره کرد؛ برخی شنیده‌‌‌ها حکایت از آن دارد که انجمن‌های صنفی مرتبط با موضوع بتن از جمله انجمن بتن آماده، انجمن سیمان و انجمن شن و ماسه تعامل چندانی برای رفع مشکلات در این عرصه ندارند و عملکرد جزیره‌ای این اصناف تاکنون به نتایج چندان رضایت‌بخشی منتهی نشده است؛ این در حالی است که یک مقام صنفی معتقد است: «عرضه سیمان در بورس‌کالا که با هدف کاهش دلالی در صنعت سیمان از طرف وزارت صمت اجرایی شده نه‌تنها موفق نبوده که حتی باعث وجاهت بیشتر دلالی سیمان شده و تولیدکنندگان بتن آماده به عنوان اصلی‌ترین مشتریان خرید سیمان، به جای بورس‌کالا سیمان موردنیازشان را از طریق دلالان تامین می‌کنند چرا که در این شکل خرید برخلاف بورس کالا، نیازی به پرداخت پول به صورت نقد قبل از دریافت محصول نیست و خرید‌ها اغلب به صورت اعتباری انجام می‌شود.»

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان بتن آماده و قطعات بتنی کشور گفت: به طور طبیعی چنانچه بهای مواد اولیه افزایش پیدا کند، قیمت محصول نهایی افزایش می‌یابد؛ بر این اساس تولیدکنندگان بتن آماده نگرانی از احتمال افزایش قیمت سیمان ندارند چرا که طبق قانون بتن مشمول قیمت‌گذاری دولت نیست و تولیدکنندگان می‌توانند با بررسی کارشناسی هزینه‌ها، قیمت نهایی محصول را مشخص کنند؛ بنابراین دود تورم تنها به چشم مصرف‌کننده نهایی می‌رود.

 

محرم کریمی با اشاره به این مطلب افزود: برای تولیدکنندگان بتن آماده عرضه سیمان در بورس‌کالا یا عرضه به شکل سنتی تفاوتی ندارد اما مساله اینجاست که ‌سازوکارهای لازم برای عرضه سیمان در بورس‌کالا به درستی پیش‌بینی نشده و امروز شاهدیم که جلوگیری از دلالی به عنوان مهم‌ترین هدفی که دولت از عرضه سیمان در بورس‌کالا دنبال می‌کرد، محقق نشده است.

وی افزود: هیچ تفاوتی در میزان دلالی با عرضه سیمان در بورس به وجود نیامده و اتفاقا دلالی وجاهت بیشتری پیدا کرده است و بسیاری از بتن‌سازان از دلالان خرید می‌کنند؛ علت اصلی این است که اولا بتن‌سازان تصور می‌کنند میزان خرید از بورس‌کالا برای دولت در جهت تعیین مالیات و... قابل ردیابی است؛ غافل از اینکه با خرید از بورس‌کالا کیفیت سیمان هم قابل ردیابی می‌شود و در نتیجه سیمان با‌کیفیت‌تری در اختیار آنها قرار می‌گیرد. نکته دوم و مهم‌تر اینکه بتن‌سازان از دلالان به صورت اعتباری خرید می‌کنند اما در بورس‌کالا باید قبل از دریافت سیمان، هزینه‌ها را پرداخت کنند.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان بتن آماده و قطعات بتنی کشور تصریح کرد: معتقدم برای سوق دادن تولیدکنندگان بتن آماده به خرید سیمان از بورس‌کالا راهکارهای قانونی و تعاملی وجود دارد اما متاسفانه از سوی مسوولان و همچنین عوامل دخیل در تولید سیمان اجرایی نمی‌شود و متاسفانه اراده‌ای برای اصلاح آن وجود ندارد؛ بارها با انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان صنعت سیمان و سایر مسوولان برای اصلاح وضعیت جلسه برگزار کرده‌ایم اما قدرت مافیایی سیمان اجازه اصلاح وضعیت را نمی‌دهد؛ کما اینکه در برخی صنایع دیگر هم این قدرت وجود دارد.

کریمی ادامه داد: ما به دنبال راه‌حلی هستیم که بتنی‌ها راهی جز خرید سیمان از بورس‌کالا نداشته باشند اما متاسفانه به‌رغم برگزاری جلسه با دبیر کنونی انجمن سیمان شاهد این اراده و همکاری نبودیم چرا که منافع سیمانی‌ها این‌گونه اقتضا نمی‌کند.

وی در مورد کیفیت شن و ماسه نیز اظهار کرد: به‌رغم اینکه استاندارد 302 برای سنگدانه‌ها تعریف شده اما بسیاری از تولیدکنندگان شن و ماسه استانداردها را رعایت نمی‌کنند؛ بنابراین از نظر کیفی بیش از سیمان، در این بخش مشکلات وجود دارد.

این مقام صنفی اظهار کرد: متاسفانه تصمیم‌گیرندگان در مورد بتن آماده هم تخصص چندانی در این زمینه ندارند و بخش عمده‌ای از زمان ما در انجمن صرف اقدامات فرهنگی برای شناخت بتن آماده و الزامات آن شده که البته از این نظر نتایج رضایت‌بخشی تاکنون به همراه داشته است.

 

انتهای پیام/

منبع خبر: دنیای اقتصاد

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید