آشنایی با اصول معماری ایرانی پیرنیا
به گزارش اخبارساخته ها؛ اصولی که در معماری ایرانی پیرنیا وجود داشته را میتوان به پنج اصل تقسیم کرد:
- مردم واری
یعنی داشتن مقیاس انسانی، رعایت تناسب میان اندام های ساختمانی با اندام های انسان و توجه به نیازهای انسانی در کارهای ساختمان سازی
- پرهیز از بیهودگی
این اصل در معماری ایرانی قبل از اسلام هم رعایت می شده است که به معنای انجام ندادن کار بیهوده است که این امر به دو دلیل زیر انجام میگیرد:
.1 کار بیهوده به سرمایه و وقت لطمه میزند.
.2 از دیدگاه معماری به چشم لطمه میزند.
مثال آن نصب مجسمه در بناها که در دیگر سرزمین ها معمول بود ولی در معماری ایرانی وجود ندارد زیرا مورد استفاده ای ندارد . نصب حوض در حیاط خانه های ایرانی که در اکثر آنها هم دیده میشود جهت خنک کردن فضای داخلی انجام میشده است و فقط جنبه زیبایی آن مطرح نبوده است بلکه به جهت کارایی آن نصب میشده است یعنی پرهیز از بیهودگی از اصول معماری ایرانی سنتی بوده است.
- خودبسندگی
خودکفایی است و به مفهوم استفاده حداکثر از امکانات موجود و در دسترس و مصالح بوم آورد است . بدین معنی که سازندگان سعی کرده اند مصالح مورد نیاز را از نزدیک ترین مکان و با ارزان ترین بها به دست آورند بدین ترتیب کار با سرعت بیشتر انجام شده و مصالح با طبیعت اطراف خود هماهنگی بیشتری داشته است . همین طور بناهایی که در طول زمان باید ترمیم می شدند، با دسترسی داشتن به مصالح اصلی در محل ، امکان تعمیر آن در تمامی دوره ها میسر بوده است.
- درونگرایی
معماران ایرانی با سازماندهی اندام های ساختمان در گرداگرد یک یا چند میانسرا ساختمان را از جهان بیرون جدا میکردند و تنها یک هشتی این دورا به هم پیوند میداد. خانه درونگرا در اقلیم گرم و خشک، همچون بهشتی در دل کویر هستند.
- نیارش (سادگی در هندسه)
در معماری به معنا و مفهوم کلیه کارهایی میباشد که برای ایستایی و سرپا ماندن بنا انجام میگیرد . در تعریفی دیگر میتوان گفت که نیارش مجموعه ای است از امور محاسباتی و استاتیکی به انضمام مصالح شناسی و انتخاب و استفاده از مناسبترین و کمترین مصالح . در گذشته بیشتر تکیه معماران بر مهندسی بوده است و به نظر آنان بنا هنگامی زیبا بوده که از لحاظ ایستایی نمایانگر ایستا بودن خودباشد. از مقیاسی به نام پیمون در نیارش استفاده می شده است . پیمون یکی از ضوابطی بود که برای تعیین تناسب بین اجزای بنا رعایت می شد. با استفاده از نیارش و پیمون ، سه مرحله ی مهم طرح ، محاسبه و اجرا به بهترین نحو انجام می یافت . به طوری که درطرح زیبا ، محاسبات صحیح و اجرا نیز ساده میشد . تخت جمشید نمونه بارز نیارش در معماری ایرانی میباشد که با گذشت 2500 سال هنوز پا برجا مانده است.
انتهای پیام/