۱۴۰۳/۰۹/۰۴

تاثیر نرخ سود بانکی در نرخ اجارۀ خانه

بررسی و محاسبۀ میزان ریسک، یکی از فاکتورهای مهمی است که باید در زمان سرمایه گذاری در بازارهای مختلف، توجه ویژه‌ای به آن داشت.
تاثیر نرخ سود بانکی در نرخ اجارۀ خانه

به گزارش اخبار ساخته ها؛ بازار مسکن رقبای زیادی مثل بازار بورس، خودرو و ارزهای دیجیتال دارد. اما در سال‌هایی که نرخ تورم افزایش می‌یابد و دولت‌ها ناچار به چاپ پول و افزایش میزان نقدینگی در جامعه می‌شوند، یکی از بزرگ‌ترین و اصلی‌ترین رقبای بازار مسکن، بازار سپرده‌های بانکی و نرخ بهره و سود آنهاست. از طرف دیگر، هرچقدر که نرخ سود سپرده‌های مختلف بانکی کاهش یابد، تقاضای ورود به بازار مسکن و سرمایه گذاری در آن نیز افزایش خواهد داشت. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که بین قیمت مسکن (اجاره یا خرید) و نرخ سود سپرده‌های بانکی، رابطه‌ای معکوس و منفی وجود دارد.

 

میزان سود بانکی چه تأثیری بر رکود یا رونق بازار اجارۀ مسکن دارد؟

همان طور که اشاره شد، ارتباط مستقیمی بین میزان نرخ سود سپرده‌های بانکی و میزان اجاره بهای خانه‌ها وجود دارد. به این ترتیب که هرچقدر که درصد سود بانکی برای سپرده‌ها کمتر شود، به اصطلاح برای صاحبخانه نمی‌صرفد که مبلغی را که به عنوان ودیعه یا رهن از مستأجر دریافت می‌کند در بانک سرمایه گذاری کند. به همین دلیل هم ترجیح می‌دهد که میزان ودیعه را کمتر و میزان اجاره را بیشتر کند. این کار معمولاً به ضرر مستأجرهاست. به این دلیل که اغلب مستأجران به دلیل کم بودن میزان درآمد ماهانۀ خود، ترجیح می‌دهند که مبلغ قابل توجهی را به عنوان ودیعه بپردازند و اجارۀ ماهانۀ کمتری پرداخت کنند.

بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که درصد سود سپرده‌های بانکی تأثیر مستقیمی بر جذابیت یا عدم جذابیت بازار مسکن برای سرمایه گذاران می‌گذارد. هر زمان که نرخ سود بانکی کاهش یابد، احتمالاً تعداد زیادی از سرمایه گذاران سرمایۀ خود را از این بازار خارج خواهند کرد. در چنین وضعیتی بازار مسکن نیز دچار رکود خواهد شد.

کاهش نرخ سود سپرده‌های بانکی چه تأثیری بر میزان اجاره‌ بها می‌گذارد؟

دو عامل مهمی که هم مستأجرها و هم صاحبخانه‌ها در زمان محاسبۀ میزان ودیعۀ اجاره (رهن/ پول پیش) به آن توجه می‌کنند، میزان تورم و نرخ سود بانک است. اگر نرخ سود سپرده‌های بانکی به هر دلیلی کاهش یابد، می‌تواند از جهت‌های مختلف روی میزان اجاره بها تأثیر بگذارد.

صاحبخانه‌ها معمولاً به ازای هر یک میلیون تومان پول پیش، 30 هزار تومان اجاره در نظر می‌گیرند که در اصطلاح به آن صدی سه گفته می‌شود. اغلب صاحبخانه‌ها میزان پول پیش دریافتی را در بانک‌ها به عنوان سپرده سرمایه گذاری می‌کنند و به ازای آن سود ماهانه‌ یا سالانه با درصد بهرۀ مشخص می‌گیرند. با کم شدن نرخ سود سپرده‌های بانکی، سرمایه گذاری مبلغ ودیعه در بانک برای صاحبخانه به صرفه نخواهد بود. بنابراین سعی خواهد کرد که مبلغ ودیعه را کاهش و مبلغ اجارۀ ماهانه را افزایش دهد. زیرا برای گذران زندگی یا باید سودی معادل مبلغ اجاره از بانک بگیرد و یا میزان اجاره بها را افزایش دهد.

البته اقدام دیگری که بعضی از صاحبخانه‌ها در زمان کاهش میزان سود بانکی انجام می‌دهند، افزایش نامتعارف مبلغ ودیعه است. آنها از این طریق می‌خواهند مابه التفاوت سود سپرده‌های بانکی با میزان تورم را جبران کنند. در این صورت مستأجرانی که به دنبال رهن کامل یک خانه هستند، از عهدۀ پرداخت مبلغ ودیعه بر نخواهند آمد و بنابراین اغلب خانواده‌ها با کمبود مسکن با قیمت معقول مواجه می‌شوند.

آیا کاهش سود بانکی موجب افزایش قیمت مسکن می‌شود؟

بنا بر مطالبی که تا این قسمت از مقاله به آنها پرداختیم، احتمالاً متوجه شده‌اید که کاهش نرخ بهر، بانکی، بازار مسکن را تحت تأثیر قرار داده و معمولاً نابسامان می‌کند. با آشفته شدن بازار خرید و فروش مسکن که در نتیجۀ کم شدن نرخ سود بانکی اتفاق می‌افتد، قسمتی از نقدینگی‌های سرگردان مردم، به بازار مسکن وارد می‌شود و از آنجایی که این ورود بازار را هیجانی می‌کند، قیمت‌ها ناگهان افزایش خواهند یافت. بنابراین کاهش میزان سود سپرده‌های بانکی، همیشه با افزایش تدریجی یا ناگهانی قیمت مسکن همراه خواهد بود.

منبع خبر: آریامرز

 

انتهای پیام/

نظر خود را درباره این خبر ثبت نمائید