فناوری اطلاعات و ارتباطات، کلید دستیابی به توسعه ملی

به گزارش اخبار ساخته ها؛ کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان معاصر با سرعت فزآینده ای در حال گسترش است و همه ابعاد زندگی بشر را در شکل های متفاوت آن دگرگون کرده است.
بررسی آمارها در کشورهای مختلف نشان می دهد، فاصله کشورهایی که از فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان محور توسعه برنامه های ملی خود استفاده می کنند و کشورهایی که به صورت مناسب از آن استفاده نمیکنند به شدت رو افزایش است.
نگاهی به روند نامگذاری روز جهانی اطلاعات و ارتباطات
روز جهانی اطلاعات و ارتباطات اولین بار در سال ۱۸۵۶ میلادی در گردهمایی ۲۰ کشور جهان قوانینی در زمینه ارتباطات پیادهسازی شد و از آنجایی که آن روزها ارتباطات تنها محدود به تلگراف بود، نتیجه این گردهمایی و تصمیم ها منجر به تشکیل اتحادیه جهانی مخابرات شد.
این روز جهانی از سال ۱۹۶۹ میلادی تاکنون هر سال در روز هفدهم می که مصادف با تاریخ تأسیس اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU) و امضای اولین کنوانسیون بینالمللی مخابرات (در سال ۱۸۶۵ در شهر پاریس) برگزار می شود. روز جهانی ارتباطات در سال ۱۹۷۳ به طور رسمی در کنفرانس نمایندگان این اتحادیه بین المللی به تصویب رسید، بزرگداشت این روز در هر سال با تعیین موضوعی خاص و برگزاری رویدادهایی به منظور تأکید بر اهمیت آن انجام میشود. اولین موضوع انتخاب شده برای این مناسبت نیز " اتحادیه بین المللی مخابرات را بشناسید" بود.
با توجه به افزایش روزافزون اهمیت ارتباطات از راه دور و فناوری اطلاعات به ویژه اینترنت تشخیص داده شد که موضوع انتخابی باید مورد توجه عموم قرار گیرد لذا در سال ۲۰۰۵ اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی (WSIS) مجمع عمومی سازمان ملل متحد درخواست کرد که روز ۱۷ می بهعنوان روز جهانی جامعه اطلاعاتی نامگذاری شود. هدف از این درخواست که در سال ۲۰۰۶ به تصویب رسید، این بود که اهمیت فناوریها و همچنین بخشی از موضوعات مختلف اقتصادی و اجتماعی مرتبط با نشست روز جهانی ارتباطات مورد توجه قرار گیرد.
با این حال در سال بعد و در کنفرانس نمایندگان اتحادیه بین المللی مخابرات نتیجهگیری شد که هر دو مناسبت، یعنی روز جهانی ارتباطات و روز جهانی جامعه اطلاعاتی باید در کنار هم و با نام اختصاری WTISD گرامی داشته شوند و به نام روز جهانی اطلاعات و ارتباطات نامگذاری شد.
به طور کلی می توان هدف از این روز جهانی را کمک به ایجاد پلهای ارتباطی قوی و مستحکمتر میان کشورها و مردم جهان و توسعه فناوریهایی که برای گسترش ارتباطات و زیرساختهای مخابراتی و ارتباطات ساخته و استفاده شده است، دانست، در واقع یکی از اقدامهای مهم دیگر اتحادیه جهانی مخابرات کمک به کشورهای کمتر توسعه یافته برای توسعه ارتباطات و کاربرد هرچه بیشتر آن در توسعه ملی این کشورها است.
همچنین هدف اصلی این روز برجسته کردن اهمیت ارتباطات و نحوه انتقال اطلاعات به سراسر جهان است. این مناسبت همچنین به منظور افزایش آگاهی از میزان اهمیت بالای ارتباطات در زندگی انسان ها به ویژه در شرایط جهان امروز و تشویق توسعه فناوریهای مورد استفاده در این زمینه برگزار میشود.
از سوی دیگر هدف از این نامگذاری، افزایش آگاهی جامعه از امکانات ارتباطی در دسترس و فناوری اطلاعات و ارتباطات است اما امروزه چنان سرعت انتقال اطلاعات افزایش یافته است که آگاهی های لازم سریع تر از حد انتظار در دسترس عموم قرار می گیرد، در واقع در روز جهانی ارتباطات باید یادآور شویم که چقدر فناوری ارتباطات و اطلاعات در بخش های مختلف زندگی رسوخ کرده و موجب تغییرات بسیار جوامع شده است و تا حدی انسان ها را در این دهکده کوچک جهانی به هم پیوند داده است.
تلفن همراه، اینترنت، فضای مجازی و … که امروز اطراف ما را احاطه کرده اند و هر یک از ما به شکلی از وسایل ارتباطی استفاده می کنیم، معنای واقعی اطلاعات و ارتباطات مفهومی متفاوت نسبت به گذشته پیدا کرده است.
هر ساله با رسیدن روز جهانی اطلاعات و ارتباطات نمایندگان کشورهای شرکتکننده در اجلاس جهانی جامعه اطلاعاتی در شهر ژنو گردهم میآیند تا درباره اهداف این گروه به بحث و گفت و گو بپردازند. اتحادیه بینالمللی ارتباطات دور علاوه بر این رویداد هر ساله با انتخاب یک موضوع اصلی و محوری تلاش میکند موضوعاتی که موجب نگرانی جوامع بینالمللی شده است را مطرح و میزبان متخصصان و افراد سرشناس فعال در این عرصه باشد تا آنها به تحلیل، بررسی و گفتوگو درباره مباحث مربوطه بپردازند.
اتحادیه بینالمللی ارتباطات (ITU) که مقر آن در ژنو سوئیس است یک سازمان بینالمللی وابسته به سازمان ملل متحد است که وظیفه قانونگذاری و مدیریت فضای فرکانسی، تدوین استانداردهای تبادل داده و اطلاعات و همچنین کمک به رشد و توسعه ارتباطات در سراسر جهان را بر عهده دارد. بهمنظور پشتیبانی از روشهای ارتباطی نوظهور در زمانهای قدیم تشکیل شد. این اتحادیه از تمامی پیشرفتهای بزرگ جهانی در برقراری ارتباطات از اختراع تلفن در سال ۱۸۷۶ تا پرتاب اولین ماهواره در سال ۱۹۵۷ و در نهایت اختراع اینترنت در دهه ۶۰ حمایت کرده است. ITU همچنان مهمترین نهاد فعال در زمینه ارتباطات است و در کانون توجهات قرار دارد.
این اتحادیه شعار روز جهانی ارتباطات و اطلاعات سال ۲۰۲۳ را توانمندسازی کشورهای کمتر توسعه یافته از طریق فناوری اطلاعات و ارتباطات (Empowering the least developed countries through information and communication technologies) نامگذاری کرده است.
به بیان دیگر این اتحادیه امسال به مناسبت این روز جهانی از بخشهای دولتی و خصوصی خواستار تعهد برای اتصال جهانی و تحول دیجیتال در کشورها از طریق ائتلاف دیجیتال شده است.
در یک کلام می توان گفت سال ۲۰۲۳، سال پیشرفت برای تحول دیجیتال در کشورهای کمتر توسعه یافته است زیرا حدود ۱/۳ میلیارد نفر از جمعیت ۷.۲ میلیارد نفری ساکن در کشورهای کمتر توسعه یافته هنوز به اینترنت و فناوری ها دسترسی کامل ندارند.
انتهای پیام/
منبع خبر: ایرنا