ساخت و ساز در اراضی بیابانی غیرممکن است

علی بیتاللهی عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفت وگوی اختصاصی با پایگاه خبری اخبار ساخته ها پدیده فرسایش آبی خاک را از جمله مشکلاتی برشمرد که در کنار فرونشست زمین و حتی بیشتر از آن مخاطراتی را برای زیستپذیری در شهرها و روستاهای کشور ایجاد کرده است.
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در تشریح پدیده فرسایش آبی خاک و مخاطراتی که این پدیده برای کشور به همراه دارد گفت: حل این مساله در کشور و یافتن راهکارهایی برای مهار آن از نظر اقتصاد کشاورزی اهمیت فراوانی دارد. در مواقع بارندگی گاهی اوقات بادهای شدید، خاک مغذی و مستعد سطح زمین را شسته و یا به صورت گردوغبار با خود میبرند که دراستانهایی همچون سیستان و بلوچستان، کرمان، فارس،اصفهان، سمنان و استان های خراسان جنوبی، خراسان رضوی و عموما استانهایی که با مشکل کم آبی روبه رو هستند با این مشکل مواجه هستیم. در این استانهای کمآب، یا وزش باد و یا بارندگی های شدید رگباری که گاه به گاه و در چند روز از سال بارش رخ میدهد سبب فرسایش خاک میشود.
بیتاللهی توضیح داد: دراستانهایی همچون استان سیستان وبلوچستان و یزد که بادخیزی بالا و بادهای موسمی شدید دارند ، فرسایش و حمل بادی نهشتههای سطحی که خاک مغذی منطقه را تشکیل می دهند، تشدید میشود و تخریب گسترده رخ می دهد.
وی با اشاره به اینکه چندین هزار سال زمان لازم است تا یک سانتیمتر خاک کشاورزی تشکیل شود، گفت: مواد مغذی و آلی خاک در یک متری سطح خاک قرار دارند که در فرسایش آبی و بادی خاک این مواد مغذی شسته و یا حمل میشوند و زمانیکه این رویه باازش در اثر فرسایش بادی و آبی خاک از بین بروند با بیابانهای لم یزرع مواجه خواهیم شد. این پدیده مشکلی است که به ویژه در استان سیستان و بلوچستان نمود دارد.
این کارشناس همچنین خاطرنشان کرد: بتدریج با از بین رفتن پوشش مغذی و سرشار از رس، مواد آلی و کانی های مفید برای رشد گیاهان و کشاورزی، لایه های زیرین که بیشتر حالت غیرچسبنده و همچون ذرات ریز ماسه بادی هستند، به سطح خاک میرسند و شاهد هجوم شن های روان و کویری شدن مناطق خواهیم بود. اکنون در بسیای از دشت های کشور و حواشی دشت ها این پدیده قابل مشاهده است.
وی تاکید کرد: برای حفاظت از خاک و برای جلوگیری ازاین پدیده (فرسایش آبی و خاکی)، پوشش گیاهی و آبخیزداری بسیار می تواند کمک کندو تاثیر بگذارد که امیدواریم این کار اتفاق بیفتد.
بیتاللهی گفت: بقطعا این پدیده در ساخت و ساز نیز تاثیر خود راخواهد گذاشت و در بیابانان لم یزرع امکان ساخت و ساز و حتی سکونت با کیفیت میسر نخواهد بود.
انتهای پیام/